Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Iráne popravili osobu pre vlaňajší útok dronom, z ktorého vinili Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - V Iráne popravili "teroristu" v súvislosti s vlaňajším dronovým útokom, ktorého terčom sa stal vojenský komplex ministerstva obrany v meste Isfahán. V nedeľu o tom informovali štátne médiá, píše agentúra AFP.

Podľa iránskej televízie nemenovaná osoba "plánovala odpáliť komplex dielní ministerstva obrany v Isfaháne pod vedením spravodajského dôstojníka izraelskej tajne služby Mossad". Nebolo však bezprostredne známe, kedy a kde bola táto osoba popravená. Iránske úrady koncom vlaňajšieho januára informovali o "neúspešnom" dronovom útoku cielenom na vojenský komplex ministerstva obrany v provincii Isfahán, v ktorej sa nachádza aj podzemný závod na obohacovanie uránu Natanz. Iránske ministerstvo obrany uviedlo, že protilietadlový systém zničil jeden z dronov, zatiaľ čo ďalšie dva vybuchli.

Podľa neho nedošlo k nijakým obetiam a incident spôsobil na objekte len malé škody. Iránska rozviedka neskôr informovala, že zadržala hlavných aktérov zapojených do útoku. Irán má v oblasti Isfahánu niekoľko známych zariadení určených na jadrový výskum. Jadrový program krajiny, na ktorý sú uvalené sankcie, sa viackrát stal terčom sabotáží, vrážd odborníkov aj kybernetických útokov. Teherán obviňuje Izrael z podniknutia viacerých tajných operácií na iránskom území. V januári Irán popravil štyroch príslušníkov kurdskej menšiny na základe obvinení z špehovania pre Izrael. Odsúdili ich za spoluprácu s Izraelom na pláne sabotáže iránskeho obranného zariadenia v Isfaháne.

 

Viac o téme: PopravaIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu