Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Medzi Francúzskom a Nemeckom nie je pre rozdielne postoje žiadny konflikt

Stéphane Séjourné
Stéphane Séjourné (Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné vyjadril presvedčenie, že medzi Francúzskom a Nemeckom nie je žiadny konflikt ani napriek rozdielnym postojom k podpore Ukrajiny. Uviedol to v sobotňajšom rozhovore pre francúzske noviny Le Monde, informuje agentúra DPA.

Séjourné tak reagoval na nedávne vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza. Macron minulý týždeň v Paríži vyhlásil, že nevylučuje v budúcnosti nasadenie francúzskych pozemných jednotiek na Ukrajine. Viacero lídrov vrátane Scholza sa od myšlienky vyslania vojakov európskymi krajinami alebo krajinami aliancie NATO na Ukrajinu dištancovalo.

Nemecký kancelár ešte pred stretnutím v Paríži vylúčil vyslanie nemeckých vojakov a ich zapojenie sa do konfliktu, ako aj dodanie riadených striel s plochou dráhou letu Taurus. Ako dôvod uviedol riziko zapojenia Nemecka do vojny na Ukrajine i eskaláciu do vojny medzi NATO a Ruskom. "Žiadny francúzsko-nemecký konflikt neexistuje. Zhodneme sa na 80 percentách otázok. Máme vôľu rozprávať sa medzi sebou," povedal Séjourné s tým, že už hovoril so svojou nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou, s ktorou sa má stretnúť v utorok v Paríži.

Viac o téme: Konflikt NemeckoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu