Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzsky Senát schválil zanesenie práva na potrat do ústavy

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

PARÍŽ - Senát, horná komora francúzskeho parlamentu, dnes schválil zanesenie práva na potrat do ústavy. Text navrhnutý vládou v doslovnom znení podporilo 267 senátorov, proti ich bolo 50. O zmene budú v pondelok na špeciálne zvolanej spoločnej schôdzi vo Versailles hlasovať obe komory parlamentu, píše AFP.

Pôvodne sa očakával veľmi tesný výsledok, text ale nakoniec podporili nielen všetci ľavicoví senátori, ale aj časť politického stredu a pravice, ktoré mali pôvodne výhrady. Pre definitívne schválenie a teda zmenu ústavy musia text všetci zákonodarcovia schváliť trojpätinovou väčšinou.

archívne video

Jana Bittó Cigániková, Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková na tlačovej konferencii Za ženy nerozhodujeme, za ženy bojujeme. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pred dnešným hlasovaním minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti apeloval na senátorov, aby mysleli na budúce generácie a zabezpečili im právo slobodne nakladať so svojím telom. Hovoril o "historickom dni"; Francúzsko sa podľa neho stane prvou krajinou na svete, kde právo na potrat zaručí ústava.

Zmenu ústavy v tomto zmysle navrhol prezident Emmanuel Macron vlani na jar v reakcii na obmedzovanie a zákazy potratov v Spojených štátoch po výroku súdu, ktorý túto právomoc nanovo zveril jednotlivým americkým štátom.

"Zaviazal som sa, že slobodu žien podstúpiť potrat urobím nezvratnou tým, že ju zakotvím v ústave. Po Národnom zhromaždení urobil rozhodný krok aj Senát, čo vítam. Na záverečné hlasovanie zvolám Parlament na 4. marca," napísal Macron na sieti X.

Viac o téme: VládaPotratFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu