Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kvarteto V4 sa rozpadlo hneď po rokovaniach: Fico s Orbánom zamierili k Zemanovi, zvyšok odišiel na Pražský hrad

Exprezident Českej republiky Miloš Zeman, premiér SR Robert Fico a maďarský predseda vlády Viktor Orbán v Zemanovom byte v Dejvicích po summite V4 v Prahe.
Exprezident Českej republiky Miloš Zeman, premiér SR Robert Fico a maďarský predseda vlády Viktor Orbán v Zemanovom byte v Dejvicích po summite V4 v Prahe. (Zdroj: X/OstraVanda)

PRAHA - Bývalý prezident Miloš Zeman sa dnes popoludní vo svojej kancelárii v pražských Dejviciach stretol so slovenským premiérom Robertom Ficom a s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, ktorí do českého hlavného mesta prišli na stretnutie premiérov Vyšehradskej štvorky. Zeman uviedol, že stretnutie sa nieslo vo veľmi priateľskom duchu. Zhruba v rovnakom čase prezident Petr Pavel prijal na neďalekom Pražskom hrade poľského premiéra Donalda Tuska. Maďarský premiér Orbán sa dnes stretol tiež s bývalým prezidentom Václavom Klausom, povedal to manažér jeho inštitútu Peter Macinka.

archívne video

Emmanuel Macron urobil zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov, tvrdí Robert Fico (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Zeman zhruba po 40-minútovom stretnutí novinárom povedal, že schôdzka s premiérmi bola veľmi priateľská. Obohacujúca podľa neho bola v tom, že ide o politikov, ktorí majú svoj vlastný názor a nekopírujú názory ostatných. Témou stretnutia bola pomoc Ukrajine napadnutej Ruskom. "Líšime sa v názore na formu tejto pomoci. Avšak zhodujeme sa, že táto pomoc, či už humanitárna, alebo vojenská, by mala vyústiť do mierového riešenia," povedal Zeman. Dodal, že prípadné vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu by považoval "za nie príliš originálny začiatok tretej svetovej vojny".

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Zeman sa vyjadril aj ku Green Dealu, teda Zelenej dohode pre Európu. Tá je podľa neho hlavnou príčinou aktuálnej situácie v poľnohospodárstve a energetickej krízy.

Priateľské stretnutie Klausa s Orbánom

Klausovo stretnutie s Orbánom sa podľa Macinku nieslo v priateľskom duchu. Macinka uviedol, že Orbán navštívil Inštitút Václava Klausa spoločne s dvoma ministrami svojej vlády. Predmetom stretnutia boli detaily z dnešného summitu Vyšehradskej skupiny v Prahe. "Viktor Orbán sa zaujímal tiež o pohľad pána Klausa na českú politiku," povedal Macinka. Riešil sa aj novozvolený maďarský prezident Tamás Sulyok. So slovenským premiérom Ficom sa Klaus dnes nestretol, avšak dlhodobo má bývalý český prezident naplánovanú oficiálnu návštevu v Bratislave na 11. marca, dodal Macinka.

Summit V4

Premiéri V4 po dnešnom stretnutí v Prahe konštatovali, že sa zhodujú v tom, že ruská agresia proti Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva a že Ukrajina potrebuje pomoc. Líšia sa ale v názoroch na príčiny ruskej agresie na Ukrajine i na formy pomoci, ktoré sú ochotné napadnutej krajine poskytovať, povedal novinárom premiér Petr Fiala (ODS). Podľa všetkých štyroch premiérov má skupina stredoeurópskych krajín, ktorá vznikla po páde komunizmu, zmysel aj napriek rozdielnym názorom.

Viac o téme: Robert FicoVáclav KlausViktor OrbánČeská republikaMiloš ZemanDonald TuskoPeter Pavol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu