Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina zdokumentovala vyše 120-tisíc ruských vojnových zločinov: Nemecko poskytne humanitárnu pomoc Ukrajine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinskí prokurátori zaznamenali vyše 120.000 prípadov vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi od začiatku invázie vo februári 2022, oznámil v nedeľu generálny prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin. Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 731

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 731 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:52 Ukrajinská Národná agentúra pre prevenciu korupcie (NACP) 25. februára oznámila, že vybrala Viktora Pavlušchyka za nového šéfa organizácie.

21:26 Ruskí vojaci zabili najmenej sedem ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali ako vojnoví zajatci pri Bakhmute v Doneckej oblasti 24. februára, informoval ombudsman Dmytro Lubinets.

20:53 Moskve sa podarilo zvýšiť príjmy najmä preto, že západné sankcie voči ruskému energetickému sektoru sú krátkozraké, plné medzier a chýba entuziazmus na ich presadzovanie.

20:09 Keď totálna invázia vstupuje do tretieho roku, násilie na Ukrajine sa pre mnohých Rusov znormalizovalo. Mlčiaca väčšina v krajine má sklonené hlavy a snaží sa udržiavať bublinu normálnosti, ignorujúc zverstvá doma aj v zahraničí.

19:25 V Rusku sa v tých najodľahlejších oblastiach začali v nedeľu v predstihu prezidentské voľby. Predstavitelia volebnej komisie poslali vrtuľníky a snežné skútre do najvzdialenejších častí krajiny, aby zozbierali hlasy odovzdané pastiermi sobov a ďalšími obyvateľmi. Tieto voľby však takmer určite predĺžia dlhú vládu Vladimira Putina, píše tlačová agentúra AFP.

18:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko sa dostalo k plánom na minuloročnú ukrajinskú protiofenzívu ešte pred jej spustením. Ukrajina už podľa jeho slov má plán na novú ofenzívu. Informujú o tom agentúra AFP a webová stránka stanice Sky News.

18:01 Podľa ukrajinského ombudsmana Dmytra Lubinetsa sú zajatci rozmiestnení po Rusku a na okupovaných územiach. Mnohí sú náboženskí predstavitelia, novinári, pracovníci mimovládnych organizácií a zástupcovia miestnych samospráv, povedal.

17:43 Ukrajinskí prokurátori zaznamenali vyše 120.000 prípadov vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi od začiatku invázie vo februári 2022, oznámil v nedeľu generálny prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

17:13 Ukrajina by mohla pozvať predstaviteľov Ruska na budúci mierový summit, ak sa nadchádzajúca schôdzka globálnych lídrov vo Švajčiarsku ukáže ako úspešná, povedal Andriy Yermak, vedúci prezidentskej kancelárie Ukrajiny na fóre "Ukrajina. Rok 2024" 25. februára.

16:55 Ukrajina vlani strojnásobila svoju výrobu zbraní a v ukrajinskom zbrojárskom sektore teraz pracuje 500 firiem, oznámil v nedeľu na konferencii v Kyjeve minister pre strategický priemysel Olexandr Kamyšin. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

16:35 Rusko zhodilo výbušniny z bezpilotného lietadla (UAV) priamo na kamión, pričom zabil 57-ročného gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Serhii Lysak, napísal na Facebooku.

16:08 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v nedeľu vyhlásil, že Rusko môže byť pozvané na mierový summit, ak "chce Kremeľ túto vojnu naozaj ukončiť". Informuje o tom britský denník The Guardian.

16:02 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková musela v nedeľu predčasne ukončiť návštevu vodárne v juhoukrajinskom meste Mykolajiv. Dôvodom bolo spozorovanie ruského prieskumného dronu, oznámil hovorca nemeckého rezortu diplomacie. Informovala o tom agentúra DPA.

15:58 Ruský prezident Vladimir Putin by na území Spojeného kráľovstva mohol opäť uskutočniť útoky podobné tým, pri ktorých bola použitá nervovoparalytická látka novičok. Uviedol to britský minister obrany Grant Shapps v rozhovore pre britské médiá. Informuje o tom webová stránka stanice Sky News.

15:41 Nemecko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc za ďalších 100 miliónov eur a pôjdu na zásobovanie vodou, na nemocnice a výstavbu bytov. V nedeľu to oznámila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Ukrajiny. Informuje o tom agentúra DPA.

15:06 Ukrajinský premiér Dennys Šmyhaľ v nedeľu vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty nenechajú Ukrajinu osamote v oblasti hospodárske a vojenskej pomoci, odsúhlasenie ktorej v súčasnosti stagnuje v americkom Kongrese. Informuje o tom agentúra AFP.

14:41 Ruský nočný útok úplne zničil hlavnú stanicu Kostiantynivka v Doneckej oblasti, informovala 25. februára ukrajinská štátna železničná spoločnosť Ukrzaliznycja.

14:27 Občania, firmy a organizácie v Litve darovali počas štvortýždňovej zbierky peňazí približne 8,3 milióna eur na nákup ochranného výstroja pre ukrajinských vojakov. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

14:17 Pápež František v nedeľu veriacim povedal, že by nemali zabúdať na Izrael a Palestínčanov, či deti trpiace v konflikte v Pásme Gazy. Pripomenul aj konflikt na Ukrajine a zdôraznil potrebu múdrych a odvážnych rozhodnutí v boji proti klimatickej zmene. Informujú o tom agentúry AP a ANSA.

13:43 Povolenie slúžiť v ukrajinskej armáde získalo od prezidenta Petra Pavla 20 českých občanov. Ďalších 56 žiadostí bolo zamietnutých na základe odporúčania ministerstiev obrany a vnútra, povedal Pavel v relácii O päť minút dvanásť, ktorý dnes vysielala televízia Nova. Kritizoval v ňom tiež nedostatočnú materiálnu pomoc západných krajín ukrajinskej armáde v uplynulých rokoch aj investície do vlastnej obranyschopnosti. Rozšírenie konfliktu proti štátom NATO sa zatiaľ neobáva.

13:23 Pápež František dnes vyzval na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine, ktoré by viedlo k spravodlivému a trvalému mieru. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že svet si o deň skôr pripomenul druhé výročie ruskej invázie. "Toľko obetí, zranených, skazy, utrpenia a sĺz v období, ktoré sa stáva strašne dlhým a ktorého koniec je v nedohľadne. Je to vojna, ktorá nielen devastuje tento región, ale aj rozpútava globálne vlny nenávisti a strachu," povedal pápež František počas svojho týždňového posolstva.

13:15 Ruské sily v noci na dnes zasiahli východoukrajinské mesto Kosťantinivka, kde explózie zničili mnoho budov vrátane stanice a kostola. Zranenia utrpela päťdesiatsedemročná žena, napísal na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na políciu a prokuratúru. Tí predpokladajú, že Rusi mesto ostreľovali raketami S-300 a tiež bombardovali štvrťtonovými riadenými bombami.

12:50 Polovica západnej vojenskej pomoci Ukrajine je doručovaná neskoro, povedal v nedeľu ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Ukrajina, ktorá zápasí s nedostatkom munície, celé mesiace hovorí, že západná pomoc sa k nej dostáva len pomaly a práve toto má skutočný vplyv na jej dvojročný boj proti Rusku. "V týchto chvíľach sa sľuby nerovnajú dodávkam (zbraní)," uviedol Umerov počas fóra venovaného druhému výročiu invázie Ruska na Ukrajinu.

12:00 Ukrajina bude vyrábať 1 milión dronov ročne.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu