Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Opozícia organizuje protest v Budapešti: Chce priamu voľbu prezidenta

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Maďarské opozičné strany zvolali na nedeľu na Kossuthovo námestie demonštráciu, na ktorej budú požadovať priamu voľbu hlavy štátu a budú protestovať proti "Orbánovej pedofilnej sieti". Uviedol to v stredu server atv.hu, informuje spravodajca v Budapešti.

Za Demokratickú koalíciu (DK) vystúpi s prejavom tieňová premiérka a poslankyňa Európskeho parlamentu Klára Dobrevová, za Momentum poslanec Dávid Bedő za Maďarskú socialistickú sranu (MSZP) spolupredsedníčka Ágnes Kunhalmiová, za Dialóg (Párbeszéd) predsedníčka Tímea Szabó a za hlavné mesto primátor Gergely Karácsony.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Podľa opozičných strán by sa nemalo dopustiť, aby premiér Viktor Orbán opäť rozhodol o prezidentovi republiky, ktorý udelí prezidentskú milosť pedofilnému zločincovi. O budúcej hlave štátu by mal namiesto toho rozhodnúť ľud prostredníctvom priamej prezidentskej voľby, píšu organizátori demonštrácie.

Občania určite nebudú voliť prezidenta priamo

Občania v Maďarsku určite nebudú voliť prezidenta priamo, vyhlásil minulý piatok (16.2.) šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý v súvislosti s minulotýždňovou abdikáciou prezidentky Katalin Novákovej vyjadril nádej, že novú hlavu štátu zvolí parlament do dvoch týždňov. 

Prezidentka Katalin Nováková 10. februára oznámila, že odstupuje z funkcie hlavy štátu. Urobila tak v súvislosti s kauzou udelenia amnestie mužovi odsúdenému za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove.

Viac o téme: ProtestBudapešťViktor OrbánOpozíciaPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu