Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štáty Európskej únie odobrili posilnenie úlohy subjektov pre rovnaké zaobchádzanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v utorok v Bruseli odobrila konečnú podobu smernice na posilnenie úlohy vnútroštátnych subjektov pre rovnaké zaobchádzanie v celej EÚ, ktoré pomáhajú v boji proti diskriminácii na základe pohlavia, rasového alebo etnického pôvodu, náboženstva alebo viery, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie. Informuje o tom spravodajca.

Vo všetkých krajinách EÚ boli zriadené orgány pre rovnaké zaobchádzanie, aby bojovali proti diskriminácii a ponúkali pomoc obetiam diskriminácie. Nová smernica má zlepšiť ich efektívnosť   a zaručiť nezávislosť. Členské štáty musia zabezpečiť, aby nemohli prijímať pokyny od vlády alebo akéhokoľvek iného subjektu.

archívne video

Bilčík na pôde EP o zasahovaní Ruska do volebných procesov v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Orgány pre rovnaké zaobchádzanie by mali mať dostatočný personál a zdroje, aby mohli zhromažďovať údaje o rovnosti, zvyšovať informovanosť, vyšetrovať, vydávať stanoviská a rozhodnutia a pomáhať obetiam diskriminácie, a to aj pred súdmi.

Smernica výrazne posilní úlohu orgánov

"Táto smernica výrazne posilní úlohu orgánov pre rovnaké zaobchádzanie ako ochrancov práv európskych občanov, hodnôt EÚ a antidiskriminačných zásad zakotvených v zmluvách o EÚ. Dnešná dohoda je dôležitým krokom smerom k Únii rovnosti," uviedla v správe pre médiá belgická štátna tajomníčka pre rodovú rovnosť, rovnaké príležitosti a rozmanitosť Marie-Colline Leroyová. Zasadnutie viedla v mene belgického predsedníctva v Rade EÚ.

Európska komisia predložila návrh smernice o normách pre subjekty pre rovnaké zaobchádzanie v decembri 2022. Text smernice schválený členskými štátmi bude zaslaný Európskemu parlamentu spolu so žiadosťou o jeho odsúhlasenie. Očakáva sa, že túto smernicu aj smernicu o rovnakom zaobchádzaní a rovnakých príležitostiach pre ženy a mužov pri zamestnávaní a výbere povolania europoslanci schvália najneskôr v máji 2024. Následne budú mať členské štáty jeden rok na ich zavedenie do svojej vnútroštátnej legislatívy.

Viac o téme: RasaNáboženstvoDiskrimináciaPosilnenieSubjektyEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu