Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pred úradom vlády žiadali stovky demonštrantov odstúpenie Orbána

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Odstúpenie maďarského premiéra Viktora Orbána a šéfa jeho kabinetu Antala Rogána žiadalo v stredu večer pred budínskym sídlom úrady vlády zhruba 500 demonštrantov. Protivládny protest zvolalo podľa servera telex.hu opozičné hnutie Momentum v súvislosti s kauzou prezidentskej amnestie pre človeka zapleteného do pedofilnej aféry, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

archívne video 

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Prezidentka Katalin Nováková a bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová vyvodili svoju politickú zodpovednosť z tejto kauzy a odstúpili. V konečnom dôsledku sú však zodpovední Orbán, ktorý je "všemocným pánom" systému, a Rogán, "minister propagandy pracujúci mafiánskymi metódami," uviedlo hnutie na Facebooku.

Na Orbánov režim poukázal aj bývaly manžel Magyar

Na zodpovednosť Orbánovho režimu poukázal verejne aj bývalý manžel Vargovej Péter Magyar, ktorý na protest proti praktikám vlády odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Magyar v rozsiahlom rozhovore pre kanál Partizán na YouTube v nedeľu večer naznačil, že skutoční páchatelia zapletení do škandálu zneužívania detí nie sú verejne viditeľní. "Polovicu krajiny má v rukách zopár rodín, a to nie je správne," vyhlásil Magyar, ktorý dôverne pozná fungovanie vládnej strany Fidesz.

Pred začiatkom demonštrácie organizátori prehrali úryvky Magyarových vyjadrení z rozhovoru, v ktorých hovorí o úlohe Rogána v systéme aj o fungovaní systému. Podobnú protivládnu demonštráciu pripravujú na piatok aj influenceri, ktorých iniciatívu podporilo na sociálnych sieťach vyše 21.000 ľudí. Účasť na zhromaždení na Námestí hrdinov avizovali tisíce z nich.

Viac o téme: úrad vládyDemonštrantiMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu