Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po zosuve pôdy v Turecku uviazlo najmenej deväť ľudí v bani na zlato

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Dia Images via AP)

ISTANBUL - Najmenej deväť baníkov uviazlo v utorok po zosuve pôdy v bani na zlato na východe Turecka. Informujeme podľa správ agentúr AP a AFP.

K zosuvu pôdy prišlo v bani Copler pri meste Ilič ležiacom v horskej provincii Erzincan okolo 14.30 h miestneho času (12.30 SEČ). Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya uviedol, že od zosuvu pôdy je nezvestných deväť pracovníkov bane. "Myslíme si, že sú pochovaní pod zemou," uviedol. Dodal, že na mieste sa nachádza 400 pracovníkov zásahových zložiek, ktorí po nich pátrajú. Turecký úrad pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD) uviedol, že do akcie stiahli aj záchranárov z okolitých provincií.

Po zosuve pôdy v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Dia Images via AP)

V bani by malo byť zamestnaných 667 ľudí

Baňu prevádzkuje od roku 2009 spoločnosť Anagold Mining, ktorá vo vyhlásení uviedla, že jej hlavnou prioritou je v tejto situácii zdravie a bezpečnosť jej zamestnancov. Podľa Yerlikaya je v bani zamestnaných 667 ľudí. "Je to bolestivá situácia. Hneď po incidente sme okamžite kontaktovali našich zamestnancov v regióne, spustili sme náš núdzový plán a informovali sme relevantné verejné inštitúcie a organizácie," uviedla spoločnosť Anagold Mining.

Po zosuve pôdy v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Dia Images via AP)

Minister spravodlivosti Yilmaz Tunč uviedol, že bolo začaté vyšetrovanie nehody. "Želám si, aby naši občania z Erzincanu čoskoro zotavili a dúfam, že naši bratia baníci, ktorí sú uväznení pod troskami, budú čoskoro zachránení," uviedol Tunč. Smrteľné zosuvy pôdy v Turecku nie sú ojedinelé. V krajine okrem toho v uplynulých desaťročiach zaznamenali i viacero banských nehôd. Pri výbuchu metánu v uhoľnej bani na severozápade Turecka zahynulo v roku 2022 42 baníkov, pripomína AFP.

Viac o téme: ZlatoZosuv pôdyTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu