Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump by nechránil členov NATO, ktorí si neplnia finančné povinnosti

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Charles Krupa)

WASHINGTON - Členovia NATO, ktorí si neplnia svoje finančné povinnosti, sa nebudú môcť spoliehať na ochranu Aliance pred Ruskom, ak sa americkým prezidentom stane Donald Trump. Vyplýva to zo sobotňajších vyhlásení amerického exprezidenta, ktorý v tohtoročných voľbách opäť kandiduje na posť šéfa Bieleho domu, všimla si v nedeľu agentúra DPA.

Trump vystúpil v sobotu v rámci predvolebnej kampane na podujatí v americkom štáte Južná Karolína, kde sa 24. februára uskutočnia republikánske primárky. Na podujatí hovoril Trump o tom, že keď bol prezidentom, členom Severoatlantickej aliancie povedal, že musia platiť.

archívne video

Bilčík na pôde EP o zasahovaní Ruska do volebných procesov v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Povedal som, 'Všetci musia platiť'. Oni povedali, 'no ak nezaplatíme, budete nás stále chrániť?' Povedal som 'Určite nie'. Nemohli tej odpovedi uveriť," vyhlásil Trump. Americký exprezident dokonca povedal, že by Rusko "povzbudzoval", aby si robilo, čo len sa mu zachce. 

Podľa agentúry AP Trump tento príbeh o nemenovanom spojencovi zo Severoatlantickej aliancie hovoril už skôr. Tentoraz však zašiel ešte ďalej, keď povedal, že by podporoval Rusko v jeho konaní. Trump tak podľa AP zintenzívnil svoje útoky na zahraničnú pomoc a vojenské aliancie, ktorých hodnotu otvorene spochybňuje.  

Biely dom Trumpove slová okamžite odsúdil

"Podporovať inváziu našich najbližších spojencov vražedným režimom je strašné a nepríčetné a ohrozuje to americkú národnú bezpečnosť, globálnu stabilitu a našu domácu ekonomiku," uviedol hovorca Bieleho domu Andrew Bates vo vyhlásení.

Americký exprezident podľa AP často vykresľuje spojencov z NATO ako pijavice americkej armády. Mnohé krajin yvšak v posledných rokoch zvýšili svoje výdavky na obranu, pričom členovia Aliancie začali do obrany investovať viac predovšetkým po invázii Ruska na Ukrajinu v roku 2022.

Trump si chceli pritom za to pripísať v nedeľu zásluhy, keď povedal, že v dôsledku jeho vyhrážok začali do NATO prúdiť miliardy dolárov. Členovia NATO však neplatia priamo Aliancii, upozorňuje AP. Podľa článku 5 zakladajúcej zmluvy NATO je útok na jedného člena Aliancie útokom na všetkých a všetci členovia NATO príjmu kroky potrebné na ochranu napadnutého spojenca. Tento článok bol zatiaľ aktivovaný iba raz - po teroristických útokoch na Spojené štáty v septembri 2001. 

Podľa Babiša ide o kampaň

Šéf hnutia ANO Andrej Babiš neverí slovám Donalda Trumpa, že Spojené štáty by pod jeho vedením neprišli v prípade napadnutia Ruskom na pomoc krajinám NATO, ak by nedávali dosť peňazí na obranu. V relácii Partie na CNN Prima News bývalý premiér povedal, že ide iba o vyhlásenie z kampane. Trump na pódiu pred voličmi je podľa Babiša úplne niekým iným ako v súkromí. Babiš pri poslednej prezidentskej voľbe v Česku upútal podobným výrokom.

Babiš na CNN Prima News povedal, že vyhlásenie číta ako kampaň. "Neverím tomu. Ja som sa s ním stretol päťkrát. V súkromí je veľmi príjemný, ale keď vylezie na pódium, mení sa na šelmu a je to iný človek, "konštatoval Babiš. Vyhláseniu neverí a berie ho s rezervou, pretože ide o súčasť kampane. "Neverím, že by to myslel vážne," dodal Babiš. Trump to podľa neho prehnal, ale keby sa znovu stal prezidentom, podobný krok by si nemohol dovoliť.

Viac o téme: VojnaNATODonald TrumpBiely domFinančné povinnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu