Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za výbuch v Nairobi môžu neschopní a skorumpovaní úradníci, tvrdí kenský prezident

William Ruto
William Ruto (Zdroj: SITA/AP Photo/ Sayyid Abdul Azim)

NAIROBI - Kenský prezident William Ruto v sobotu obvinil z piatkového výbuchu plynu v tamojšej metropole Nairobi "neschopných a skorumpovaných" vládnych úradníkov.

Najmenej traja ľudia zahynuli a viac ako 270 ďalších utrpelo zranenia pri mohutnej explózii nákladného auta s plynovými fľašami neďaleko skladu odevov a textílií v Nairobi. Výbuch poškodil niekoľko ďalších vozidiel a komerčných nehnuteľností."Vládni úradníci vydávali povolenia na prevádzkovanie plynových zariadení v obytných zónach, aj keď to bolo zjavne nesprávne, ale v dôsledku korupcie a nekompetentnosti tie licencie aj tak vydali. Mali by byť prepustení a stíhaní za zločiny, ktoré spáchali," uviedol Ruto.

Ropný inštitút východnej Afriky v piatok po výbuchu uviedol, že k nemu došlo v nelegálnej prevádzke na plnenie a skladovanie fliaš so skvapalneným ropným plynom (LPG).Národný úrad pre životné prostredie (NEMA) však v sobotu informoval, že prevádzka dostala povolenie vlani vo februári.

"Počas predbežného vyšetrovania sa zistilo, že štyria úradníci NEMA neoprávnene spracovali licenciu, a preto sú na vine," uviedol vo vyhlásení predseda tohto kenského úradu.V roku 2011 pri požiari paliva unikajúceho z potrubia zahynulo v slume v nairobskej štvrti Embakasi viac ako 100 ľudí. V roku 2018 si požiar na trhu Gikomba v Nairobi vyžiadal 15 mŕtvych a najmenej 70 zranených.

Viac o téme: úradníciKeňaNairobiVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu