Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE: USA podnikli rozsiahly útok v Sýrii a Iraku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké sily dnes v Iraku a Sýrii zasiahli vyše 85 cieľov pri úderoch proti jednotkám Kuds spadajúcim pod iránske revolučné gardy a s nimi spriazneným ozbrojeným skupinám, uviedlo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM. Terčom boli okrem iného veliteľské a spravodajské stanovištia či muničné sklady, uvádza vyhlásenie zverejnené na sieti X. Americký prezident Joe Biden krátko potom potvrdil, že ide o reakciu na útoky na americké jednotky, a naznačil, že americká operácia nie je pri konci.

Bombardovanie prichádza po nedeľňajšom útoku dronom, ktorý zabil troch amerických vojakov na základni na severovýchode Jordánska a nadväzoval na desiatky podobných útokov na americké jednotky v oblasti. Denník The New York Times (NYT) píše o "ostrej eskalácii" vojny na Blízkom východe, ktorej sa americká vláda od jesene snažila vyhnúť.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Biden vo svojom vyhlásení uviedol, že USA neusilujú o konflikt na Blízkom východe či kdekoľvek inde, ale odpovedia na akékoľvek úspešné útoky proti Američanom. Zabitie troch vojakov aj desiatky predchádzajúcich útokov dronmi či raketami Washington pripisuje ozbrojeným skupinám vyzbrojovaným Teheránom.

"Dnes popoludní americké jednotky na môj pokyn zasiahli ciele a zariadenia v Iraku a Sýrii, ktoré IRGC (anglická skratka iránskych revolučných gárd) a spriaznené milície používajú k útokom na americké jednotky. Naša odpoveď začala. Bude pokračovať v časoch a miestach, aké si zvolíme," odkázal Biden.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Americká armáda uviedla, že jej jednotky údery podnikli o 22.00 h SELČ a použili pri tom vyše 125 kusov navádzanej munície, využité boli aj bombardéry dlhého doletu, ktoré štartovali z územia Spojených štátov. "Zasiahnuté zariadenia zahŕňajú veliteľské a kontrolné operačné stanovištia, spravodajské stanovištia, sklady rakiet, striel a bezpilotných lietadiel a zariadenia z logistických a muničných reťazcov," uviedol CENTCOM. Podľa zdrojov amerických médií mohlo ísť o prvú vlnu operácie, ktorá bude v nasledujúcich dňoch pokračovať.

Informácie o následkoch bombardovania ešte len začínajú prichádzať. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) pri dnešných úderoch len na východe Sýrie zahynulo najmenej 13 proiránskych bojovníkov. Organizácia o tom informovala na sieti X. Americké letectvo podľa nej cielilo na vojenské objekty neďaleko miest Majádín a Dajr az-Zaur v blízkosti irackých hraníc.

Iránska tlačová agentúra Tasním spojená s revolučnými gardami zase podľa NYT uviedla, že terčom náletu bola tiež centrála irackej milície Hašd Šaabí, ktorá má blízke väzby na Irán. Podľa iných iránskych zdrojov Američania zasiahli tiež irackú skupinu Katáib Hizballáh, ktorú Washington spájal s útokom na základňu v Jordánsku.

Iracká vláda po amerických útokoch hlási niekoľko civilných obetí

Iracká vláda v sobotu uviedla, že nočné útoky Spojených štátov v Iraku a Sýrii si vyžiadali 16 obetí vrátane civilistov. Sýrska armáda zároveň vyhlásila, že americká okupácia sýrskeho územia sa musí skončiť. Informuje o tom agentúra AFP.

Americká armáda v noci na sobotu zasiahla viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za nedeľňajší dronový útok na americkú základňu v Jordánsku, ktorý pripísala proiránskym milíciám v Iraku. Pri tomto útoku zahynuli traja americkí vojaci. Sýrska armáda uviedla, že pri útokoch Spojených štátov zahynulo niekoľko civilistov aj vojakov. Spôsobili tiež rozsiahle škody na verejných aj súkromných majetkoch.

Sýrska armáda je odhodlaná oslobodiť svoje územie

"Okupácia častí sýrskeho územia americkými silami nemôže pokračovať," dodala sýrska armáda s tým, že je odhodlaná oslobodiť svoje územie "od terorizmu a okupácie". Spojené štáty počas útokov nezasiahli žiadne ciele na území Iránu, pričom obe tieto krajiny sa pravdepodobne snažia vyhnúť priamemu vojenskému konfliktu, píše AFP. USA majú približne 900 vojakov v Sýrii a 2500 ďalších v Iraku v rámci medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti skupine Islamský štát. Táto džihádistická organizácia kedysi ovládala rozsiahle územia v oboch krajinách.

Viac o téme: útok USAIránJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu