Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Nórsku hrozia po silnej víchrici zosuvy pôdy a lavína: Úrady varujú obyvateľov

Lode v prístave Bodø v severnom Nórsku počas extrémneho počasia
Lode v prístave Bodø v severnom Nórsku počas extrémneho počasia (Zdroj: SITA/Per-Inge Johnsen/NTB Scanpix via AP)

OSLO - Nórske úrady vydali v piatok varovania pred zosuvmi pôdy a lavínami na juhu krajiny. Zároveň informovali vodičov, že na severe Nórska môže dôjsť k vopred neohlásenému uzavretiu ciest, uvádza správa z agentúry AFP.

V severonórskom meste Tromsö obnovili v piatok pozastavené lety. Na tamojšom letisku muselo prestým prenocovať približne 200 cestujúcich, ktorí tam uviazli z dôvodu najsilnejšej víchrice, aká túto severskú krajinu zasiahla za posledných vyše 30 rokov, a síce od hurikánu zo začiatku roka 1992.

archívne video

Víchrica KHUSRU priniesla sneženie aj do Bratislavy (Zdroj: Topky/Maarty)

Nórsky meteorologický ústav informoval, že na severe krajiny stále fúka silný vietor. Zároveň varoval, že na juhu sa očakáva dážď s úhrnom až 100 milimetrov zrážok za 24 hodín. Nórska vládna agentúra pre reguláciu vodných zdrojov a energetiky vydala na nadchádzajúce dni najvyšší stupeň lavínovej výstrahy pre väčšinu južnej aj strednej časti Nórska.

Na juhovýchode krajiny hlásila polícia od stredy viacero nehôd, ku ktorým došlo v dôsledku nepriaznivého počasia vrátane námrazy na cestách. Z cesty tam v dôsledku šmyku zišiel napríklad aj školský autobus. Nehoda sa však zaobišla bez zranení.

Vietor dosahoval rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu

Víchricu, ktorú nórski meteorológovia pomenovali ženským menom Ingunn, sprevádzal v uplynulých dňoch na viacerých miestach vietor s rýchlosťou dosahujúcou v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu. Na niektorých miestach dokonca z domov strhával strechy.

V dôsledku silného vetra, dažďa a sneženia boli zrušené mnohé lety a tisíce ľudí sa ocitli bez elektrického prúdu. Viaceré oblasti boli zaplavené a trajektová doprava pozastavená. Zatvorené boli aj niektoré školy, cesty, tunely či mosty. Silný vietor a dážď sa cez víkend očakáva aj v susednom Švédsku a Dánsku.

Viac o téme: PočasieLavínaZosuv pôdyVarovanieVíchricaNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu