Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na stretnutí s Orbánom nebudú žiadne rozhovory o NATO, povedal Kristersson

Švédsky premiér Ulf Kristersson chce povolať do boja s gangmi armádu. Zobraziť galériu (2)
Švédsky premiér Ulf Kristersson chce povolať do boja s gangmi armádu. (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP)

BUDAPEŠŤ - Na neformálnom stretnutí švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona s predsedom maďarskej vlády v rámci prebiehajúceho summitu Európskej únie v Bruseli neprebehnú žiadne rozhovory o Severoatlantickej aliancii. Podľa servera hvg.hu to povedal Kristersson pre denník Dagens Nyheter pred odletom do Bruselu, informuje spravodajca v Budapešti.

"Čím rýchlejšie Maďarsko prijme rozhodnutie o ratifikácii, tým rýchlejšie sa budeme môcť rozprávať o veciach, o ktorých sa dá diskutovať, len ak bude členom NATO aj Švédsko. Otázka stíhačiek Gripen je dôležitou témou, dlhoročnou spoluprácou, ktorá sa môže ďalej rozvíjať, ak sa aj Švédsko pripojí k NATO," povedal švédsky premiér.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Turecko v januári ratifikovalo vstup Švédska do NATO

Turecko v januári ratifikovalo vstup Švédska do NATO, takže Maďarsko zostalo poslednou členskou krajinou, ktorá sa v tejto otázke ešte nerozhodla, pripomenul server. Orbán následne generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi povedal, že vyzve parlament, aby pri prvej príležitosti vstup Švédska ratifikoval.

Maďarský ministerský predseda pred rozhodnutím Turkov pozval švédskeho premiéra do Budapešti. Ten však po odmietavých vyjadreniach predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra v otázke vstupu Švédska do NATO povedal, že aj keď sa stretne s Orbánom, vstup Švédska do NATO by nemal byť témou. "Nemáme o čom diskutovať. Sme pripravení na NATO," odkázal Kristersson. Povedal, že sú iné témy, o ktorých môžu Maďarsko a Švédsko hovoriť. Nepovedal však, či navštívi Budapešť pred ratifikáciou maďarským parlamentom alebo až po nej.

Orbán dal prednosť spoločnému postupu, netreba v tom hľadať záhady

Za zmenou postoja Maďarska v otázke revízie viacročného finančného rámca EÚ na štvrtkovom stretnutí lídrov členských štátov v Bruseli netreba podľa českého premiéra hľadať záhady. Ukazuje sa, že v kľúčových veciach sa EÚ dokáže dohodnúť, čo navonok vysiela silný signál, vyhlásil Petr Fiala po skončení summitu, informuje spravodajkyňa.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

"Diplomaticky by som to formuloval tak, že nie je príjemné byť sám, a to si každý postupne uvedomí. Nehľadajme za všetkým zákulisné dohody a nejaké záhady. Všetko má nejaký vývoj... Viktor Orbán dal nakoniec prednosť – a je to dobre - spoločnému postupu a dohode než nejakej osamelej ceste," komentoval zmenu postoja Maďarska Fiala.

Podľa jeho slov sa mnoho lídrov rôznym spôsobom snažilo o dosiahnutie dohody so všetkými 27 členskými štátmi. Tento proces prebiehal od decembra a štvrtková dohoda nie je výsledkom dvoch či troch rokovaní, ale celého procesu, priblížil zákulisie rokovaní Fiala.

Zhodu označil sa dobrú správu pre ČR, EÚ aj Ukrajinu

"Je to dôležité v tom, že v kľúčových veciach sa dokážeme dohodnúť. Dokážeme sa naďalej zhodnúť na podpore Ukrajiny, na garantovaní finančnej pomoci pre Ukrajinu. To je signál, ktorý EÚ vysiela navonok a je to veľmi silný signál," myslí si český premiér. Ocenil, že revízia je úsporná a zacielená na konkrétne oblasti.

Okrem tejto témy lídri EÚ podľa jeho slov diskutovali aj o spôsobe, akým by bola EÚ schopná v budúcnosti zaisťovať vojenskú pomoc Ukrajine, o situácii na Blízkom východe či o demonštráciách farmárov, ktoré sa konali vo štvrtok priamo v Bruseli.

K tejto téme sa podľa neho vrátia na budúcom zasadnutí. "Musíme si všímať, aké sú ich argumenty a musíme niečo zmeniť," povedal predseda českej vlády. Dôležité podľa neho je udržať európske poľnohospodárstvo konkurencieschopné, aby zároveň spĺňalo ekologické štandardy a nebolo preregulované.

Viac o téme: VládaSummitNATOMaďarskoViktor OrbánKristersson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu