Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Haagu objavili časovú schránku so vzácnymi dokumentmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Reprofoto - Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu)

HAAG - V holandskom meste Haag v pondelok slávnostne otvorili 99 rokov starú časovú schránku, ktorú objavili počas renovačných prác pod jazdeckou sochou kráľa Viliama II.

Kovová schránka, ktorú pred novinármi otvoril starosta Haagu Jan van Zanen, ukrývala rozličné listy, historické dokumenty a knihy o bojoch Holanďanov proti Napoleonovi."Spravilo to veľmi pekný dojem z tých čias. Bola tam i báseň pre kráľa, ako aj báseň pre mesto a krajinu," povedal van Zanen. Schránka bola uložená v útrobách podstavca sochy. Tá vznikla v roku 1925 a nachádza sa pri komplexe budov Binnenhof, kde majú sídlo obe komory holandského parlamentu i premiér.

Objav časovej schránky prekvapil i odborníkov

Objavené knihy predstavujú tri zväzky opisov bitiek medzi Viliamom II. a Napoleonom vo francúzštine vrátane bitky pri Waterloo v roku 1815 od vojenského historika Francoisa de Basa.Objav časovej schránky prekvapil i odborníkov, ktorí o nej nemali žiadne údaje. "Je to veľmi veľké prekvapenie. Schránka bola zabudovaná v špeciálne vyrobenej komore, ktorá sa musela rozpíliť," uviedla Sophie Olieová, expertka na dejiny umenia mesta.

Haag už teraz plánuje pokračovať v tejto tradícii a pri výmene sochy v roku 2028 uloží do jej podstavca vlastnú časovú schránku, povedal starosta. "Požiadame obyvateľov Haagu, aby nám poradili, čo do schránky vložíme pre tých, ktorí ju budú otvárať o 100 rokov," vyhlásil van Zanen.

Viac o téme: DokumentyHaagČasová schránka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu