Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začali sa najrozsiahlejšie manévre NATO od čias studenej vojny: Do vojenského cvičenia sa zapojí 90-tisíc vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia v stredu spustila najrozsiahlejšie manévre za uplynulé desaťročia. Do vojenského cvičenia, ktoré potrvá do konca mája, sa zapojí 90.000 vojakov. Aliancia ním chce preveriť schopnosť spojencov zapojiť sa do konfliktu s takým schopným protivníkom, akým je Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

archívne video 

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na cvičení Steadfast Defender sa zúčastnia vojaci zo všetkých 31 členských krajín NATO a Švédska, ktoré čaká na ratifikáciu svojho členstva v Aliancii. "Aliancia preukáže svoju schopnosť posilniť euroatlantický priestor prostredníctvom transatlantického presunu síl zo Severnej Ameriky," uviedol vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) Christopher Cavoli.

Na cvičeniach bude aj 50 bojových lodí

Manévre, ktoré budú pozostávať zo série menších individuálnych cvičení, budú prebiehať od Severnej Ameriky až po východné krídlo NATO v blízkosti hraníc s Ruskom. Na cvičeniach bude aj 50 bojových lodí, 80 bojových lietadiel a viac než 1100 bojových vozidiel. "(Cvičenia) Steadfast Defender 2024 jasne preukážu jednotu, silu a odhodlanie (členských štátov NATO) chrániť sa navzájom, naše hodnoty a medzinárodný poriadok založený na pravidlách," dodal Cavoli.

Ide o najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny. Zároveň sa uskutočňujú v čase, keď Aliancia zrekonštruovala svoju obranu od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. NATO odvtedy vyslalo na svoje východné krídlo tisíce vojakov a vypracovalo najrozsiahlejšie plány na ochranu pred ruským útokom od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Viac o téme: Vojenské cvičenieStudená vojnaManévreNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu