Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bývalého taxikára, ktorý bol vodcom sekty, obvinia z vrážd a terorizmu: Vraj spôsobil smrť vyše 400 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAIROBI - Vodcu miestnej sekty Paula Nthenge Mackenzieho a desiatky ďalších obvinia v Keni z vrážd a terorizmu. Kenská prokuratúra v utorok uviedla, že sú zodpovední za smrť vyše 400 nasledovníkov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Po podrobnej analýze dôkazov je riaditeľ prokuratúry presvedčený, že ich je dostatok na stíhanie 95 podozrivých," uviedla kenská prokuratúra. Mackenzie a ďalší obvinení budú čeliť desiatim obvineniam vrátane vraždy, zabitia, terorizmu a týrania detí. Súd predtým upozornil, že ak prokuratúra Mackenzieho do 14 dní neobviní, hrozí jeho prepustenie z vyšetrovacej väzby.

Samozvaný kazateľ a bývalý taxikár svojich nasledovníkov vyzýval, aby držali hladovku, aby sa po smrti mohli "stretnúť s Ježišom". Policajti ho zadržali vlani v apríli, keď v lese Shakahola neďaleko pobrežia Indického oceánu objavili 429 tiel mŕtvych ľudí.  Podľa hlavného vládneho patológa bol hlavnou príčinou ich smrti hlad, ale niektoré z nich vrátane detí boli uškrtené, zbité alebo udusené.

V Keni sa následne rozpútala verejná diskusia, ako sa Mackenziemu, otcovi siedmich detí, podarilo vyhýbať vyšetrovaniu, hoci v minulosti patril k extrémistom a mal niekoľko súdnych sporov. Tamojší prezident William Ruto v súvislosti s kauzou zriadil vyšetrovaciu komisiu. Vytvoril aj pracovný tým pre zmenu predpisov o činnosti náboženských organizácií v krajine.

Viac o téme: VraždaSektaKeňaPaul Nthenge Mackenzie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu