Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tisíce domácností sa ocitli v dobe ľadovej! Po protestoch nahnevaných Rusov našli úrady vinníka: Zatýkanie a znárodnenie

V meste Podolsk zostalo bez elektriny a tepla tisíce domácností. ľudia vyšli do ulíc a spísali petíciu Zobraziť galériu (2)
V meste Podolsk zostalo bez elektriny a tepla tisíce domácností. ľudia vyšli do ulíc a spísali petíciu (Zdroj: X/LX)

PODOLSK – Najväčšiu krajinu sveta bičujú strašné mrazy. Na niektorých miestach skĺzla teplota vzduchu aj pod mínus 20 stupňov. V ohrozených oblastiach je vypnuté elektrina a kúrenie nefunguje. Počas dňa je priemerná teplota 15 stupňov pod nulou. Nespokojní obyvatelia vyšli protestovať do ulíc.

archívne video

Rusko nemá odvahu priznať porážku, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Oblasť v okolí Moskvy je v súčasnej situácii doslova neobývateľná. Ruskú federáciu postihli silné mrazy, ktoré majú na svedomí odstávky elektriny a kúrenia priamo v bytoch obyvateľov. To všetko sa deje v podmienkach, kedy je vonkajšia teplota hlboko pod nulou. Informuje o tom Newsweek. Obyvatelia už vyjadrili svoje pohoršenie. Najvyššiemu predstaviteľovi ich oblasti malo trvať celý týždeň, kým sa vôbec vyjadril k problému s odstavením kúrenia. 

Stovky domácností 

Približne 80 kilometrov od centra Moskvy v meste Podolsk, zostalo o mraze a tme najmenej 21-tisíc ľudí. Elektrický prúd a kúrenie vypadlo v celkovo 180 obytných výškových budovách po tom, ako v Klimovskej továrni na výrobu kazetovej munície prasklo hlavné potrubie. Médiá o tom informovali dňa 4. januára. Spočiatku bolo všade teplo, ale neskôr všetko zamrzlo. 

Začiatkom tohto týždňa skĺzla teplota vzduchu v tejto oblasti na -25 stupňov Celzia. Moskovské úrady obvinili z odstávok kúrenia a elektriny abnormálne mrazy. Priemerná denná teplota sa pohybuje na úrovni -15 stupňov Celzia. Prvé oficiálne problémy s vykurovaním začali pritom už 2. januára, neoficiálne pred viac ako týždňom. Postihnuté sú aj mestá Chimki, Solnečnogorsk, Balašicha a Ljubercy.

Protesty rozohnali

Na sociálnych sieťach sa dokonca objavilo aj video s popisom "Ostorožna, Moskva" (Pozor, Moskva), kde vidieť ľudí, ktorí išli protestovať do ulíc a požadujú obnovenie elektriny. Na jednom z transparentov bolo v azbuke napísané: "Pomoc (SOS), mrzneme. Potrestajte zodpovedných!" Žena, ktorá video nahrávala, opísala, ako polícia demonštrantov rozohnala: "Priala by som si, aby nám kúrenie zapli rovnako rýchlo, ako sem poslali policajtov." 

Nezávislé spravodajstvo Agentstvo oznámilo, že guvernér Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov nevydal vyhlásenie o problémoch s vykurovaním až do nedele, pričom situáciu opísal ako "zložitú". Posledné verejné vystúpenie mal mať ešte 29. decembra 2023. Dňa 6. januára ale navštívil rodinu vojaka, ktorý zomrel na Ukrajine. Prvé vyjadrenie poskytol až o deň na to, v nedeľu 7. januára: "Za výpadok sú zodpovední súkromní vlastníci elektrárne, ktorí doslova utiekli. Podám sťažnosť ruskému vyšetrovaciemu výboru." Ten už medzitým spustil vyšetrovanie a skutok sa pre nesplnenie bezpečnostných požiadaviek rieši ako trestný čin.

Petícia 

Vorobjov sa mal v pondelok ôsmeho januára stretnúť s obyvateľmi poškodených bytov, ktorí podľa neho dostanú kompenzáciu a nebudú čeliť účtom za kúrenie za január. Povedal tiež, že prebiehajú opravy, aby bolo kúrenie spustené čo najskôr. Petícia Change.org, ktorú v pondelok skoro ráno podpísalo takmer 4000 ľudí, však požadovala potrestanie zodpovedných úradníkov vrátane starostu Podolska Grigorija Artamonova a šéfov miestnych energetických spoločností.

"Nedostatok teplej vody a elektriny spôsobuje obyvateľom obrovské problémy a riziká, v niektorých domoch ovplyvňuje kvalitu života a zdravie, praskli batérie a potrubia, byty sú zaplavené," uvádza sa v petícii.

Strašný pohľad

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko sa ohľadom prípadu vyjadril na sociálnej sieti: "Viac ako 20 obydlí v moskovskom regióne zostalo niekoľko dní bez kúrenia, vody a elektriny. Dôvodom je hlboký mráz okolo 30 stupňov pod nulou, ktorý zničil lokálne vykurovacie siete a elektrické rozvodne. Pracovníci verejných služieb sľubujú, že všetko v blízkej budúcnosti obnovia. To sa však pravdepodobne nepodarí, keďže batérie v mnohých bytoch už praskli." 

Okrem toho informoval, že v regióne Tula je od Nového roka celý okres bez kúrenia, svetla a vody. A zatiaľ čo Putin míňa miliardy rubľov na rakety, ľudia mrznú vo svojich domovoch. Kým ruské úrady a propagandisti vymýšľali hororové príbehy o tom, ako Európa zamrzne bez ruského plynu, úplne zabudli na vlastných občanov. 

Zatkli vinníkov

Ruské úrady zatkli v utorok 9. januára tri osoby, ktoré sú podozrivé "z poskytovania nebezpečných služieb". Podľa úradov sa pokazilo zariadenie v kotolni, ktorú vlastní špecializovaný závod na výrobu kazetovej munície. Ako informuje Kyiv Post, zatknutými osobami sú riaditeľ Klimovského špecializovaného muničného závodu Igor Kušnikov, vedúci kotolne Igor Rudyka a zástupca vedúceho mestskej správy Podolsk. Podnik incident nenahlásil a začalo sa to riešiť až po hromadnej šťažnosti obyvateľov.

Kušnikov bol podľa Charter97 obvinený koncom 90. rokov z účasti na organizovanom zločine. Riešilo sa tu viac ako 40 vrážd spojených s prácou v FSB. Rudyka patril v minulosti do špeciálnej jednotky FSB Alfa. V rokoch 2017 až 2019 patril medzi pravidelných členov Putinovej bezpečnostnej zložky.

Ruská televízna stanica 360 TV píše, že prezident Vladimir Putin dal po incidente pokyn továreň znárodniť, pričom správu nad jej chodom prevzal Moskovský región. "Zastavenie prevádzky kotolne a najmä jej zmrazenie, ako sa to stalo vo výrobni na kazetovú muníciu, si vyžaduje veľmi zložité prevádzkové opatrenia. Po odhalení tejto informácie bolo rozhodnutím prezidenta (Putina) prijaté rozhodnutie o znárodnení majetku. Dvaja vlastníci sídlia v zahraničí. Dostali sme právo (Mokovský región) prevziať kontrolu nad kotolňou," povedal Vorobjov na zasadnutí správy Moskovskej oblasti. Kúrenie bolo obnovené zatiaľ len v asi 45 bytových jednotkách.

Viac o téme: ZimaMrazyRuská federáciaPodolskProblémy s kúrenímOdstávka elektrinyMoskovská oblasťIgor KušnikovIgor Rudyka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu