Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bielorusko odmieta účasť pozorovateľov OBSE na parlamentných voľbách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Bieloruské úrady v pondelok oznámili, že nepozvú pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby monitorovali parlamentné a komunálne voľby, ktoré sa v Bielorusku uskutočnia 25. februára. Informovala o tom agentúra AP.

Bielorusko je členom OBSE a členovia jej Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva sú už desaťročia jedinými medzinárodnými pozorovateľmi pri bieloruských voľbách.Stály predstaviteľ Bieloruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Andrej Dapkiunas však v pondelok uviedol, že Bielorusko "informovalo OBSE o svojom zámere nepozývať pozorovateľov a prezentovalo svoje argumenty a motiváciu".Ihar Karpenka, šéf bieloruskej ústrednej volebnej komisie, podľa AP uviedol, že februárové voľby sa uskutočnia "pod plnou kontrolou úradov a bez deštruktívnych vplyvov".

Sviatlana Cichanovská
Zobraziť galériu (3)
Sviatlana Cichanovská  (Zdroj: SITA/AP Photo/Robert Bumsted)

"Bielorusko má voľby predovšetkým pre seba," povedal Karpenka a dodal, že bieloruské úrady pozvú pozorovateľov z Ruska a krajín Strednej Ázie.Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile v susednej Litve, vyzvala Bielorusov, aby bojkotovali februárové voľby, pričom ich označila za "frašku". Dodala, že "Lukašenkov režim urobil všetko pre to, aby v krajine znemožnil zmenu moci prostredníctvom volieb".Bieloruské úrady okrem toho vlani uskutočnili "opätovnú registráciu" politických strán pôsobiacich v krajine s 9,5 miliónmi obyvateľov. Súhlas na činnosť udelili iba štyrom provládnym stranám z pôvodných 15 strán, ktoré v krajine pôsobili začiatkom minulého roka.

Bielorusko odmieta účasť pozorovateľov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

Parlamentné voľby budú prvými od sporných prezidentských volieb v auguste roku 2020, na ktorých základe sa Alexandrovi Lukašenkovi začalo jeho šieste funkčné obdobie na poste hlavy štátu a ktoré spustili bezprecedentnú vlnu masových protestov po celej krajine.Lukašenkova vláda tieto demonštrácie tvrdo potlačila, pričom zadržala viac ako 35.000 ľudí. Mnohí z nich boli brutálne zbití políciou a boli nútení odísť do exilu.Tohtoročné voľby sa uskutočnia počas pokračujúcich represií a v čase, keď za mrežami zostáva približne 1500 politických väzňov vrátane vodcov opozičných strán a renomovaného obhajcu ľudských práv a nositeľa Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Biaľackého.

Po ukončení parlamentných a komunálnych volieb vznikne nový štátny orgán – Celobieloruské ľudové zhromaždenie. Bude v ňom pôsobiť 1200 delegátov, medzi ktorými budú funkcionári, členovia miestnych zastupiteľstiev, odborov, provládni aktivisti a ďalší.Toto nové zhromaždenie bude fungovať súbežne s parlamentom, ktorý pozostáva z dvoch komôr: dolnej komory so 110 zákonodarcami a hornej komory tvorenej 64 senátormi.Zhromaždenie, ktoré dal vytvoriť Lukašenko, má široké právomoci a môže rozhodovať o politike, navrhovať zákony i zmeny v ústave, vymenúvať členov volebnej komisie a sudcov.Prezident Bieloruska sa po svojom prípadnom odstúpení z funkcie stáva automaticky členom tohto zhromaždenia - uvádza sa to v príslušnom zákone.

Viac o téme: PozorovateliaParlamentné voľbyBieloruskoOBSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu