Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sestra severokórejského vodcu hrozí reakciou na provokácie proti KĽDR

Severná Kórea odpálila balistickú raketu Zobraziť galériu (2)
Severná Kórea odpálila balistickú raketu (Zdroj: TASR/AP/Korean Central News Agency)

PCHJONGJANG - Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Jo-čong dnes pohrozila, že armáda v prípade provokácie proti KĽDR okamžite odpovie. Podľa agentúry Reuters o tom informovala štátna severokórejská agentúra KCNA. Komentáre Kim Jo-čong prichádzajú po tom, ako juhokórejská armáda uviedla, že Sever v sobotu vypálil viac ako 60 delostreleckých granátov v blízkosti spornej námornej hranice s Južnou Kóreou, a to po podobnej piatkovej salve viac ako 200 striel.

"Dovoľte mi, aby som ešte raz jasne povedala, že naša armáda má už odistené zbrane," uviedla Kim Jo-čong vo vyhlásení, ktoré zverejnila KCNA. Naša armáda v prípade hoci len malej provokácie okamžite odpovie, dodala a sobotňajšiu streľbu poprela. Južná Kórea v piatok v reakcii na delostreleckú paľbu usporiadala vlastné palebné cvičenie na mori. Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap uviedla, že po sobotňajších udalostiach sa ale nič podobné neplánuje.

Sestra severokórejského vodcu hrozí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/South Korea Defense Ministry via AP)

Úrady v piatok varovali obyvateľov juhokórejských pohraničných ostrovov, aby sa ukryli v protileteckých krytoch. Neboli ale hlásené žiadne prípady, keď by strely dopadli za námornú hranicu. Pchjongjang už v minulých rokoch podobnú delostreleckú paľbu do oblasti zamieril a označil ju za varovanie pre Južnú Kóreu kvôli jej vojenským aktivitám. KĽDR podľa Soulu delostreľbou v nárazníkovej zóne neďaleko námornej hranice porušuje medzikórejskú dohodu z roku 2018, ktorej cieľom bolo zmierniť napätie na Kórejskom polostrove.

Viac o téme: Kim Čong-unKim Jo-čongSevrná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu