Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNY ONLINE Libanon podal sťažnosť na Bezpečnostnú radu OSN za zabitie vodcu Hamasu v Bejrúte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

JERUZALEM - Troch Izraelčanov, ktorých úrady vyhlásili za nezvestných po októbrovom útoku hnutia Hamas na Izrael, držia militanti v zajatí v Pásme Gazy. Uviedol to vo štvrtok hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Naživo z Gazy

Izraelskí vojaci objavili tunelové šachty Hamasu

Izraelskí vojaci objavili tunelové šachty Hamasu (Zdroj: X/ Israel Defense Forces)

ONLINE

21:17 Izrael dáva prednosť politickému riešeniu súčasnej vypätej situácie vo svojom severnom pohraničí, ktoré v posledných troch mesiacoch čelí pravidelnému ostreľovaniu zo strany militantného libanonského hnutia Hizballáh, ale čas na diplomatické urovnanie krízy sa kráti. Podľa izraelských médií to dnes povedal izraelský minister obrany Joav Galant.

21:16 Príbuzní šiestich rukojemníkov, ktorých s ďalšou viac ako stovkou ľudí už skoro tri mesiace držia palestínski ozbrojenci v Pásme Gazy, dnes prišli do Kuvajtu, informujú izraelské médiá. Podľa serveru The Times o Israel (ToI) je to prvýkrát, čo rodiny osôb, ktoré palestínske hnutie Hamas uniesli pri útoku na Izrael 7. októbra, navštívili Katar. Táto krajina je popri Egypte hlavným sprostredkovateľom v rokovaniach medzi Hamasom a Izraelom.

19:47 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval v piatok do Turecka, kde sa začne jeho v poradí štvrté turné po krajinách Blízkeho východu od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas pred vyše troma mesiacmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:50 Šéf libanonského šiitského hnutia Hizballáh dnes vyhlásil, že Libanon bude čeliť ďalším izraelským vojenským operáciám, ak jeho silne vyzbrojená skupina "nevyhnutne" neodpovie na zabitie zástupcu lídra spojeneckého Hamasu na predmestí Bejrútu. S odvolaním sa na televízny prejav Hasana Nasralláha o tom informovali agentúry.

16:18 Libanon predložil Bezpečnostnej rade OSN sťažnosť kvôli utorkovému cielenému útoku Izraela na predmestí Bejrútu, pri ktorom prišiel o život zástupca šéfa politického krídla palestínskeho hnutia Hamas Sálih Arúrí. Libanon v texte sťažnosti, ktorý dnes získala na nahliadnutie agentúra Reuters, označil incident za "najnebezpečnejšiu fázu" izraelských útokov na svojom území.

15:10 V Libanone odišlo od začiatku cezhraničnej streľby s Izraelom spred troch mesiacov zo svojich domovov vyše 76.000 ľudí. Uviedla to vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

13:27 Počet obetí izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy podľa dnešného oznámenia ministerstva zdravotníctva spravovaného Hamásom prekonal 22 600 a 57 910 ľudí bolo zranených. V uplynulých 24 hodinách podľa ministerstva prišlo o život 162 Palestínčanov a zranených bolo 296.

11:14 Do Španielska sa po mesiaci vráti izraelská veľvyslankyňa, ktorá bola povolaná do vlasti kvôli výrokom premiéra Pedra Sáncheza. Informuje o tom dnes španielska tlač. Podľa izraelskej vlády sa postoj Sáncheza, ktorý kritizoval Izrael za vysoký počet obetí úderov na Pásmo Gazy, a jeho kabinetu zlepšil. Očakáva sa, že diplomatka pricestuje do Madridu na začiatku budúceho týždňa.

11:00 Indické námorníctvo vyslalo v piatok do Arabského mora torpédoborec a hliadkovacie lietadlo. Reagovalo tak na pokus o únos nákladnej lode plaviacej sa pod vlajkou Libérie, na ktorého palube sa podľa médií nachádzalo 15 indických členov posádky, informuje o tom správa agentúry AFP.

8:55 Humanitárnym organizáciám sa už niekoľko dní nedarí doručiť životne dôležitú pomoc na sever Pásma Gazy. Tvrdí to Úrad Organizácie Spojených národov pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), informuje agentúra DPA.

6:48 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) vo štvrtok odsúdila stredajší bombový útok v iránskom meste Kermán, ktorý si vyžiadal životy najmenej 84 ľudí, a označila ho za zavrhnutiahodný. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:45 Bezposádkové ozbrojené plavidlo vyslané z oblastí Jemenu, ktoré majú pod kontrolou povstalci húsíovia, sa vo štvrtok dostalo do blízkosti lodí amerického vojenského námorníctva i obchodných lodí v Červenom mori. Plavidlo následne vybuchlo. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Militanti v Pásme Gazy zadržiavajú ešte 132 ľudí

"Traja občania, ktorí boli považovaní za nezvestných, sú teraz uznaní za rukojemníkov. Ich rodiny boli informované," oznámil Hagari novinárom. Militanti tak podľa izraelských úradov naďalej zadržiavajú v Pásme Gazy 132 ľudí.

Koordinovaný útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra si vyžiadal približne 1 140 obetí. Militanti počas útoku uniesli do palestínskej enklávy asi 250 ľudí, z ktorých 105 prepustili na konci novembra počas týždňového prímeria sprostredkovaného Katarom. Izrael výmenou za to prepustil z väzníc 240

Izraelská armáda na októbrový útok zareagovala vojenskou operáciou v Pásme Gazy, pri ktorej dosiaľ prišlo o život viac ako 22.400 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom.

Ako bude vyzerať usporiadanie moci po vojne Pásme Gazy? 

Izraelský minister obrany Joav Gallant predstavil vo štvrtok plán usporiadania moci v Pásme Gazy po skončení vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas. Vláda v enkláve má byť odovzdaná palestínskym orgánom. Informujú o tom agentúry AFP a DPA. "Obyvatelia Gazy sú Palestínčania, preto bude zodpovednosť na palestínskych orgánoch pod podmienkou, že sa tam nevyskytne nepriateľské konanie či hrozby voči Izraelu," uviedol Gallant.

Vojna má podľa neho pokračovať, kým Izrael nedosiahne svoje ciele - návrat rukojemníkov zajatých po vypuknutí konfliktu, zničenie hnutia Hamas a odstránenie akýchkoľvek vojenských hrozieb. Následne sa začne nová fáza, počas ktorej už Hamas nebude mať Pásmo Gazy pod kontrolou a nebude pre občanov Izraela predstavovať bezpečnostnú hrozbu. Vládu v enkláve budú mať v rukách palestínske inštitúcie.

Izrael bude mať vyhradené právo zasahovať na území Pásma Gazy, nebudú sa tam však zdržiavať žiadni izraelskí civilisti. Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir v pondelok žiadal návrat izraelských osadníkov do Pásma Gazy a požadoval i riešenie podporujúce emigráciu obyvateľov tejto enklávy. V nedeľu podobné požiadavky prezentoval aj izraelský minister financií Bezalel Smotrič. Arabské štáty, USA, či Európska únia vyjadrenia oboch ministrov slovne odsúdili.

Izrael chce Pásmo Gazy politicky oddeliť od západného brehu Jordánu, tvrdí palestínsky premiér

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja uviedol, že súčasťou akéhokoľvek budúceho usporiadania musí byť politické riešenie pre celú Palestínu - nie len Pásmo Gazy. "Izrael chce Pásmo Gazy politicky oddeliť od západného brehu Jordánu," povedal. Takisto vyjadril pochybnosti, že Izrael v blízkej budúcnosti túto enklávu opustí.

USA chcú, aby kontrolu nad Pásmom Gazy opätovne prevzala palestínska samospráva, ktorá je pri moci na západnom brehu Jordánu, pripomína DPA. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým však nesúhlasí. Izrael stiahol svojich vojakov a osadníkov z Pásma Gazy v roku 2005, čím sa skončila izraelské prítomnosť na tomto území, ktorá tam pretrvávala od roku 1967. Izrael si však zachoval takmer úplnú kontrolu nad hranicami Pásma Gazy.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu