Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OSN vyzvala Alabamu, aby upustila od popravy väzňa: Chcú ho usmrtiť udusením dusíkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/color_mage)

ŽENEVA - Osobitní spravodajcovia Organizácie Spojených národov (OSN) v stredu vyzvali americké úrady v štáte Alabama, aby nevykonali plánovanú popravu väzňa, ktorého chcú usmrtiť udusením dusíkom. Podľa nich ho táto metóda môže vystaviť neľudskému zaobchádzaniu alebo dokonca mučeniu, informuje o tom agentúra Reuters.

Kennetha Smitha (58), ktorého odsúdili za nájomnú vraždu spáchanú v roku 1988, by mali popraviť 25. januára v Alabame. Na tvár mu majú nasadiť masku pripojenú k tlakovej fľaši s dusíkom a tak ho udusiť.

archívne video

Matky nechali uhorieť svoje deti

Smith je jedným z dvoch žijúcich ľudí v USA, ktorí prežili pokus o popravu. Mal byť popravený v novembri 2022, ale viaceré pokusy zaviesť mu do žily smrtiacu injekciu zlyhali. V USA doteraz nikde nevykonali popravu dusíkom. "Toto bude prvý pokus o popravu dusíkovou hypoxiou," uviedli štyria spravodajcovia OSN vo vyhlásení. Vyjadrili obavy, že výsledkom tejto metódy by bola bolestivá a ponižujúca smrť, čo je v rozpore so zákazom mučenia a iných krutých, neľudských alebo ponižujúcich trestov.

Právni zástupcovia odsúdeného Smitha uviedli, že neoverený postup popravy plynom môže byť v rozpore so zákazom "krutých a neobvyklých trestov", ktorý je zakotvený v americkej ústave. Okrem toho je podľa nich protiústavný aj druhý pokus o popravu akoukoľvek metódou. Väčšina popráv v USA sa uskutočňuje využitím smrteľnej dávky barbiturátov. Niektoré americké štáty však majú problém získať tieto látky v dôsledku legislatívy Európskej únie zakazujúcej farmaceutickým spoločnostiam predávať väzniciam preparáty, ktoré sa môžu použiť pri popravách.

Viac o téme: UduseniePopravaUSAOSNDusíkAlabama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu