Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Severná Kórea chystá vypustenie ďalších troch špionážnych družíc

Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

SOUL - Severná Kórea plánuje v roku 2024 vypustiť ďalšie tri špionážne družice, oznámili v nedeľu severokórejské štátne médiá. Prvý špionážny vojenský satelit Pchjongjang vypustil na obežnú dráhu v novembri, pripomína agentúra AFP.

"Bol deklarovaný cieľ - v roku 2024 vypustiť ďalšie tri prieskumné družice," uvádza sa v záveroch koncoročného zasadnutia severokórejskej vládnucej strany. Podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA sa na päťdňovom zasadnutí zúčastnil aj vodca KĽDR Kim Čong-un. Vypustenie ďalších troch špionážnych satelitov bolo uvedené medzi kľúčovými politickými rozhodnutiami týkajúcich sa budúceho roka. Umiestňovanie vojenských družíc na obežnú dráhu má prispieť k ďalšiemu posilneniu kapacít armády KĽDR.

Od vypustenia prvého satelitu z 21. novembra Pchjongjang tvrdí, že mu družica umožnila získať snímky dôležitých vojenských objektov v Spojených štátoch a Južnej Kórei. Južná Kórea v reakcii na vypustenie družice oznámila, že čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR. Začiatkom decembra Soul taktiež vypustil na obežnú dráhu svoj vojenský prieskumný satelit vlastnej výroby.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severná Kórea tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov. Kim Čong-un na koncoročnom straníckom zasadnutí vyhlásil, že sa už nebude usilovať o zmierenie s Južnou Kóreou a o zjednotenie oboch kórejských štátov. Na Kórejskom polostrove podľa neho pretrváva "nekontrolovateľný krízový stav" vyvolaný Soulom a Washingtonom.

"Nemali by sme považovať ľudí, ktorí nás označujú za hlavného nepriateľa, za partnera pre zmierenie a zjednotenie," povedal Kim na margo Južnej Kórey. V tejto súvislosti nariadil reorganizáciu orgánov, ktoré majú na starosti medzikórejské vzťahy, v rámci príprav na "zásadnú zmenu smerovania". Vzťahy medzi Pchjongjangom a Soulom sú aktuálne vo veľmi zlom stave. Prispelo k tomu posilnenie vojenskej spolupráce medzi Soulom a Washingtonom, ktoré nasledovalo po rekordnom počte raketových testov KĽDR, píše agentúra AFP.

Viac o téme: DružicaKim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu