Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záplavy v ČR vytvorili NEUVERITEĽNÝ úkaz: Pri škôlke vznikla lagúna!

Okolo materskej školy v Hostinnom sa vytvorila lagúna. Hasiči a dobrovoľníci bojujú proti záplavám
Okolo materskej školy v Hostinnom sa vytvorila lagúna. Hasiči a dobrovoľníci bojujú proti záplavám (Zdroj: Facebook/HZS Královéhradeckého kraje/Hasičský záchranný sbor ČR )

HOSTINNÉ – V Českej republike tiež bojujú so záplavami. Pri jednej z materských škôl sa priamo na Štedrý deň (24. december) vytvorilo niečo neuveriteľné. V konečnom dôsledku však išlo o nešťastie, s ktorým si museli pomôcť vyslaní hasiči aj dobrovoľníci.

archívne video

Po ceste sa pohybovalo teľa v reflexnej veste (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Zvýšené teploty vzduchu priniesli namiesto snehových prehánok dážď. Všetok sneh sa začal navyše rýchlo topiť. Najhoršia situácia je pri vodných tokoch. "Zasahovať sme museli tiež napríklad v Kohútove, kde začal pretekať rybník. Podarilo sa vyčistiť stavidlá a kanál, voda už ďalej nepribúdala," povedala hovorkyňa hasičov z kraja Hradec Králové Martina Götzová. Ako dodala, našťastie všetky udalosti, pri ktorých zatiaľ hasiči v súvislosti s povodňovými javmi zasahovali, sú lokálneho charakteru.

Desiatky prípadov 

"Medzi najviac zasiahnuté oblasti patrí Chrudimsko v okolí Hrochova Týnca, Dvakačovíc a Úhřetíc v okolí rieky Novohradky a ďalej v obciach okolo prítokov Žejbra a Ležiaku. Situácia nie je priaznivá ani na potoku Bylanka v okolí Bylan, Dřenic a Třebosic," vymenoval hovorca hasičov Jakub Stryka.

Asi v 30 prípadoch zasahovali hasiči počas dnešného dňa a najmä v noci na dnešok pri čerpaní vody. Ďalej odstraňovali rôzne naplaveniny, čistili priepustky a tiež vykonávali pravidelný monitoring vodných tokov v miestach, kde by hrozilo vyliatie vody z brehov. Tieto úlohy zabezpečovali z veľkej časti dobrovoľné jednotky hasičov. "Všetci sme v pohotovosti a pripravení poskytnúť pomoc, pokiaľ by bolo nutné stavať napríklad protipovodňové hrádze," dodal Stryka.

Viac o téme: PovodneHasičiŠkôlkaLagúnaČeská republikaHradec KrálovéOdčerpávanie vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu