Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kuba schválila eutanáziu ako druhá krajina v Latinskej Amerike a Karibiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

HAVANA - Kubánsky parlament v piatok schválil návrh zákona legalizujúci eutanáziu. Po Kolumbii sa tak Kuba stala druhou krajinou v Latinskej Amerike a Karibiku s povolenou eutanáziou.

"Právo ľudí na dôstojnú smrť sa pripúšťa pri rozhodnutiach o konci života, ktoré môžu zahŕňať nedostatočné terapeutické úsilie, nepretržitú alebo paliatívnu starostlivosť a odôvodnené postupy, ktoré ukončujú život," uvádza sa v konečnom návrhu zákona.Lekár Alberto Roque z Ústavu onkológie a rádiobiológie v Havane tento krok privítal s tým, že opatrenie vytvorilo "právny rámec pre budúcu eutanáziu v akejkoľvek jej forme".

Reuters si všíma, že v kubánskych štátnych médiách sa takmer vôbec neobjavila zmienka o tom, že komunistická ostrovná krajina eutanáziu schváli. Na túto tému sa ani neuskutočnila verejná diskusia. Situácia sa podľa Roqueho zmení, keď sa vypracujú príslušné predpisy.Eutanázia a asistovaná samovražda, s ktorými nesúhlasí väčšina náboženstiev, sú povolené len v niekoľkých krajinách ako Švajčiarsko, Holandsko, Luxembursko, Kanada či Španielsko.Kubánska rímskokatolícka cirkev sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.
 

Viac o téme: SchválenieEutanáziaKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu