Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skúšobnému odpáleniu strely Hwasong-18 sa prizeral Kim Čong-un osobne: Vyhráža sa "útočnejšími akciami" proti USA

Severokórejský vodca Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Severokórejský vodca Kim Čong-un (Zdroj: TASR/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un osobne dohliadal na "nácvik odpaľovania" najvýkonnejšej medzikontinentálnej balistickej strely na tuhé palivo, uviedli v utorok severokórejské štátne médiá.

K skúšobnému odpáleniu došlo v pondelok, pričom šlo o raketu, ktorá podľa japonského ministerstva obrany bola medzikontinentálnou balistickou strelou s potenciálnym doletom viac ako 15.000. V jej dosahu by tak podľa Tokia bolo celé kontinentálne územie USA.Nácvik odpaľovania strely Hwasong-18 bolo pripravené ako dôležitá vojenská akcia, ktorá má nepriateľom jasne ukázať odhodlanie KĽDR mať jadrové strategické sily a jej nezmerateľnú silu, uviedla o pondelkovom odpálení tlačová agentúra KCNA citovaná agentúrou AFP.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/Russian Ministry of Natural Resources and Ecology telegram channel via AP)

Kim uviedol, že odpálenie vyslalo "jasný signál nepriateľským silám" a "stanovilo niekoľko dôležitých nových úloh pre rozvoj strategických jadrových síl KĽDR".Juhokórejská armáda v pondelok uviedla, že Severná Kórea odpálila medzikontinentálnu balistickú strelu na tuhé palivo,
vďaka ktorému sa tieto rakety - v porovnaní s verziami na kvapalné palivo - prepravujú ľahšie a odpaľujú rýchlejšie.

Pondelková skúška bola tretím prípadom, keď KĽDR testovala medzikontinentálnu balistickú strelu na tuhé palivo - prvé dva testy sa konali v apríli a júli. Podľa analytikov tento vývoj signalizuje sústavné úsilie KĽDR o zlepšenie technológie.K testu došlo krátko po piatkovom stretnutí delegácií Spojených štátov a Južnej Kórey vo Washingtone, na ktorom sa diskutovalo o jadrovom odstrašení v prípade konfliktu so Severnou Kóreou.Spojenci v sobotu varovali, že akýkoľvek jadrový útok Pchjongjangu na Spojené štáty a Južnú Kóreu bude mať za následok koniec severokórejského režimu.

Kim Čong-un sa vyhráža "útočnejšími akciami" proti USA

Severokórejský vodca Kim Čong-un pohrozil "ďalšími útočnými akciami", ktoré majú byť reakciou na údajné zvyšujúce sa vojenské hrozby zo strany USA a ich spojencov. Informovali o tom v utorok štátne médiá KĽDR.Toto Kimovi pripisované vyhlásenie sa objavilo po tom, ako
dohliadal na tretí test najpokročilejšej strely svojej krajiny navrhnutej tak, aby zasiahla pevninu USA.

Podľa agentúry AP Kimovo vyhlásenie naznačuje, že je presvedčený o svojom rastúcom raketovom arzenáli a že pred budúcoročnými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch pravdepodobne bude pokračovať v testovaní zbraní.Mnohí pozorovatelia však tvrdia, že Severná Kórea ešte musí vykonať významnejšie testy, aby dokázala, že má funkčné rakety schopné dosiahnuť pevninu USA.Po zhliadnutí pondelňajšieho štartu medzikontinentálnej balistickej strely Hwasong-18 Kim povedal, že test ukázal, ako by Severná Kórea mohla reagovať, ak by Spojené štáty urobili "nesprávne rozhodnutie proti nej", uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Kim podľa nej zdôraznil potrebu "nikdy neprehliadnuť všetky bezohľadné a nezodpovedné vojenské hrozby nepriateľov... a dôrazne im čeliť útočnejšími akciami," uviedla KCNA.AP doplnila, že Južná Kórea, USA a Japonsko začali v utorok uvádzať do prevádzky zdieľanie údajov o varovaní pred raketami v reálnom čase a dohodli podrobnosti o svojich trojstranných cvičeniach v nasledujúcich rokoch, uviedlo vo vyhlásení juhokórejské ministerstvo obrany. Dodalo, že tieto tri krajiny posilnia svoju trojstrannú spoluprácu, aby sa vyrovnali s regionálnymi výzvami a podporili mier v regióne.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol na utorkovom zasadnutí vládnej rady povedal, že Južná Kórea a USA čoskoro vytvoria poradný orgán určený na zdieľanie informácií o plánoch operácií jadrových a strategických zbraní a spoločných operáciách. Vznik tejto skupiny je súčasťou úsilia USA zmierniť obavy Južnej Kórey zo severokórejských provokácií a zároveň zabrániť Soulu v presadzovaní vlastného jadrového programu.

Viac o téme: Kim Čong-unOdppálenieHwasong-18
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu