Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nacistické symboly namiesto vianočných gúľ! Vianočný stromček v Nemecku spôsobil ŠKANDÁL: Možný motív vás prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ROSTOK – V mnohých mestách po celom svete už panuje predvianočná atmosféra. Dopomáha k tomu aj vianočná výzdoba a stromčeky posiate ozdobami na námestiach. V nemeckom Rostoku však mala skupina ľudí iný plán. Vianočný stromček na námestí využili ako nacistický odkaz.

archívne video

Zuzana Čaputová rozsvietila pred prezidentským palácom vianočný stromček (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Obyvatelia severonemeckého mesta Bützow sa už tiež pripravujú na vianočné sviatky. Na námestí pri radnici vyzdobili 20 metrov vysoký vianočný stromček. Nikto však nečakal, že tento tradičný symbol niekto zneužije. Jedľa bola zrazu "vyzdobená" desiatkami neonacistických a rasistických hesiel. Ako informuje ABS Zeitung, tieto ohavné odkazy si všimla v nedeľu 10. decembra istá okoloidúca, ktorá v momente zalarmovala políciu. 

"Bolo tam viac ako 20 nápisov o veľkosti pohľadnice. Text bol v mnohých prípadoch vulgárny až rasistický a všetky mali nacistický podtón. Polícia po príchode na miesto činu zaistila všetky nevhodné kusy papiera. Vyšetrovanie prevzalo Policajné riaditeľstvo v Rostoku," priblížila hovorkyňa Isabel Wenzelová. 

Starosta Bützowa Christian Grüschow neskrýval svoje zdesenie. O incidente sa dozvedel až od polície. "Som zhrozený. Nikoho pochybného som pri stromčeku nevidel, hoci sa naň pozerám priamo z kancelárie. Je to strašné najmä kvôli deťom, ktoré vyrobili mnohé vianočné ozdoby. Pred prvým adventom sme nimi spoločne vyzdobili náš stromček. V Bützowe nie je miesto pre xenofóbiu!" vysvetlil pre Bild. 

Utečenci

V meste s osemtisíc obyvateľmi sa počas novembra konalo neúspešné referendum o vybudovaní ubytovne pre utečencov. Pre výstavbu bolo 1 200 obyvateľov, proti 1 400. O novom azylovom centre pre 450 utečencov, ktorí budú od januára pridelení okresu Rostok, rozhodovalo v pondelok večer 12. decembra mestské zastupiteľstvo. 

Utečenci čakajú na vylodenie pri ostrove Lampedusa
Zobraziť galériu (2)
Utečenci čakajú na vylodenie pri ostrove Lampedusa  (Zdroj: SITA)

Po búrlivej debate odmietlo poskytnúť obecné pozemky na výstavbu. Uviedol to spravodajský portál NDR. Rokovania tak budú pokračovať. Utečenci by mohli dostať strechy nad hlavou pri miestnej škole.  

Viac o téme: Vianočný stromčekReferendumStarostaUtečenciVýzdobaSymbolyNemeckoNacizmusKrimiBützowRostokChristian Grüschow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu