Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Útok s nulovými stratami: Rusi zostali verní svojej povesti, otrávili sa vodkou od nepriateľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SIMFERPOL – Pokiaľ to nejde priamo na bojisku, treba vymyslieť iný spôsob. Túto teóriu presadili aj ukrajinskí partizáni na okupovanom Kryme. Vďaka ich odvahe a prekvapivému postupu sa podarilo odstaviť celú ruskú bojovú jednotku. Nevystrelili pritom ani jeden náboj. Použili však zbraň, pre ktorú majú Rusi najväčšiu slabosť.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vojna na Ukrajine trvá nepretržite už neuveriteľných 21 mesiacov. Za tento čas prišlo Rusko ako agresor o obrovské počty vojakov, vojenskej techniky aj munície. Napriek tomu sa Putinovi darí okupovať niektoré časti Ukrajiny. Patrí medzi ne aj Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Práve tu v meste Simferpol prišiel Putin o viac ako tri desiatky vojakov, pričom nepadol ani jeden výstrel. 

Bez jedinej guľky

Ukrajinci, ktorí od Západu naďalej požadujú ďalšie dodávky zbraní a munície, si vedia proti Rusom očividne pomôcť aj bez nich. Partizánska skupina, ktorá si hovorí "Krymské bojové čajky" (Crimean Combat Seagulls) mala počas víkendu zabiť 24 vojakov ruskej armády. Informuje o tom Newsweek. Ďalších 11 malo byť hospitalizovaných vo vážnom stave. Partizáni na sociálnu sieť Telegram uviedli, že Rusi zomreli po tom, ako vypili otrávenú vodku a ďalšie potraviny. 

Útok s nulovými stratami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nepriateľských vojakov na Kryme oklamali milé a pekné dievčatá, ktoré im mali na jedno z kontrolných stanovíšť priniesť "pochúťky" s arzénom a strychnínom. Na konci príspevku partizáni vyzvali svojich spolubojovníkov, aby sa pokúsili o podobný ťah a "vyhubia Rusov ako šváby". 

Ukrajinskí partizáni bojujú proti ruským okupantom od začiatku invázie, ktorú Moskva rozpútala dňa 24. februára 2022. Partizánom sa pripisujú viaceré zásluhy proti silám nepriateľa. Napríklad v októbri zaútočili na vlak, ktorý prevážal muníciu pre Rusov na Krym a len nedávno sa postarali o zneškodnenie vozidla s čečenskými ozbrojencami v Melitopole, ktoré vyhodili do vzduchu. 

Dali sa nachytať

Proruský kanál na Telegrame Kremlin Snuffbox opísal túto stratu vlastných jednotiek za tragédiu, píše Kyiv Post. Okrem toho uviedol, že napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa ešte nepodarilo nájsť zodpovedné osoby. "Na kontrolné stanovište prišli dve roztomilé dievčatá, ktoré sa predstavili ako miestne obyvateľky. Priniesli sedem fliaš vodky a nejaké pochutiny (ryby, klobásu, chlieb a syr). Dozorcom mali povedať, že sa chcú ruským vojakom poďakovať za to, že ich ochraňujú. Následne jedlo a alkohol vojaci prebrali. Mnohí toho dňa zahynuli, ti šťastnejší sa 'len' otrávili," uvádza sa v príspevku.

Načasovanie údajnej otravy nie je jasné. Správa prichádza len niekoľko týždňov po tom, ako boli údajne štyria dôstojníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) otrávení po konzumácii donášky jedla z reštaurácie v Melitopole. Troch členov FSB otrava zabila a jeden skončil na JIS-ke (Jednotka intenzívnej starostlivosti). 

Viac o téme: OtravaKrymVojna na UkrajineSimferpolUkrajinskí partizániCrimean Combat Seagulls
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu