Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

MIMORIADNY ONLINE Bezpečnostná služba Ukrajiny odpálila výbušniny na sibírskej železnici: Rusko ju používa na prepravu vojenského materiálu

Vojenské cvičenia na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Vojenské cvičenia na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) odpálila výbušniny na železničnej trati na Sibíri, ktorú Rusko používa na prepravu vojenského materiálu. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj. Samotná tlačová agentúra však upozorňuje, že tieto informácie sa jej zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 644

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 644 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Až do konca vojny nebudú na Ukrajine žiadne voľby. Príslušné memorandum podpísali poslanci.

20:50 Pred americkým veľvyslanectvom v Moskve osadili veľké písmená "Z", "V" a "O" symbolizujúce podporu pre ruské jednotky bojujúce na Ukrajine. Informuje o tom vo štvrtok agentúra AFP pripomínajúc, že zmienené písmená latinskej abecedy používajú ako označenie ruské invázne sily na Ukrajine.

20:07 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) odpálila výbušniny na železničnej trati na Sibíri, ktorú Rusko používa na prepravu vojenského materiálu. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj. Samotná tlačová agentúra však upozorňuje, že tieto informácie sa jej zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť.

SBU údajne odpálila štyri výbušné zariadenia v Severomujskom tuneli v oblasti Burjatsko na ruskej hranici s Mongolskom, keď tadiaľ prechádzal nákladný vlak.Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) vo vyhlásení informoval, že v noci na štvrtok začal v tomto tuneli horieť vlak s palivom, pričom nedošlo k žiadnym obetiam. Dodal, že incident vyšetruje. Ďalšie ruské zdroje potvrdili, že v tejto oblasti došlo k požiaru vlaku, no o výbušninách sa nezmienili.

20:00 Ruský prezident Vladimir Putin bude mať 14. decembra po ročnej prestávke tradičnú koncoročnú tlačovú konferenciu, na ktorej bude bilancovať uplynulý rok. Zároveň bude odpovedať na otázky občanov. Podľa agentúry DPA to vo štvrtok oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

19:06 Ruský generálmajor Vladimir Zavadskij bol zabitý neďaleko Izia v Charkovskej oblasti, informovali ruské médiá vrátane prokremeľských novín Lenta.

18:17 Ukrajinská vojenská rozviedka údajne odvysielala Zelenského prejav na Kryme.

17:30 Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková vyzvala vo štvrtok ruského prezidenta Vladimira Putina, aby okamžite zastavil vojnu proti Ukrajine. Urobila tak na ministerskej konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), informuje agentúra DPA. "Zastavte nevýslovné utrpenie, ktoré spôsobujete miliónom ľudí," povedala vo svojom príhovore v severomacedónskej metropole Skopje.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (3)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

16:50 Estónsko vo štvrtok vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Ruska, krajina totiž zvažuje uzavretie hranice pre obavy z prílevu migrantov. "Jednoznačne ľuďom neodporúčam cestovať do Ruska. Ak Estónsko uzavrie svoje hranice, ľudia sa z Ruska nebudú môcť vrátiť," povedal estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna.

16:39 Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vyjadril vo štvrtok presvedčenie, že udržanie stabilnej, predvídateľnej a korektnej spolupráce medzi Maďarskom a Ruskom je v národnom záujme Maďarska. Odmietol pritom akékoľvek tlaky na prerušenie takejto spolupráce.Szijjartó to uviedol vo štvrtok v severomacedónskej metropole Skopje po schôdzke so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

15:45 Ukrajina označuje belgickú plynárenskú spoločnosť Fluxys za „medzinárodného sponzora vojny“.

14:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil veliteľské stanovište v blízkosti frontu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde ruská armáda zintenzívňuje útoky. 

"Je mi cťou navštíviť vojakov a udeliť im ocenenia. Bojovníci na fronte v oblasti Kupiansk bránia pokojný život Ukrajincov a obyvateľov v Charkovskej oblasti," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti. Vojakom zaželal víťazstvo a povzbudil ich, aby nestrácali iniciatívu.

14:03 Rusko vo štvrtok kritizovalo rozhodnutie Bulharska nepovoliť lietadlu so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom prelet cez svoj vzdušný priestor.Ruské lietadlo smerujúce do Severného Macedónska na zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) muselo pre rozhodnutie Bulharska absolvovať dlhšiu trasu cez Grécko. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov označil postoj Bulharska za "absurdný a hlúpy".

13:28 Európska únia mešká so svojím prísľubom dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Uviedol to vo štvrtok predseda Európskej rady Charles Michel, informuje správa agentúry DPA.

12:47 Okupanti zasiahli 6 rakiet S-300 na Pokrovsk, Novogradovka a Mirnograd, informovala Národná polícia Ukrajiny. V dôsledku ostreľovania bolo zranených 10 ľudí, medzi nimi 4 deti. Ďalších 5 ľudí hľadajú pod troskami

11:40 Pojednávanie na ruskom Najvyššom súde o tom, či označiť „medzinárodné hnutie LGBT“ za extrémistickú organizáciu, bolo uzavreté pre verejnosť vrátane tých, ktorí zastupujú obžalovaného, ​​informovalo ruské nezávislé médium Mediazona 30. novembra.

10:48 Jedna osoba bola nahlásená mŕtva pri ruskom raketovom útoku na okres Pokrovsk v Doneckej oblasti z 30. novembra po tom, čo bolo v troskách nájdené telo, informovala štátna pohotovostná služba.

10:18 Ruský súd odsúdil ukrajinského občana na 12 rokov za obvinenia, že plánoval teroristický útok vo vtedy Ruskom okupovanom Chersone v roku 2022, informovala agentúra TASS 30. novembra.

9:35 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 30. novembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:00 Desať ľudí vrátane štyroch detí utrpelo zranenia pri nočných raketových útokoch ruskej armády v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Informuje agentúra Reuters. Ruské sily vypálili šesť rakiet na obce Pokrovsk, Novohrodivka a Myrnohrad v Doneckej oblasti, napísal Klymenko v príspevku na sociálnej sieti. Dodal, že záchranári v sutinách pátrajú po piatich ľuďoch.

8:05 Ukrajinská štátna pohraničná stráž zadržala 29. novembra v dunajskom prístave Reni nelegálnu zásielku pašovaných cigariet v hodnote 32 miliónov hr (880 000 dolárov).

7:25 Slovensko rozširuje embargo na poľnohospodárske produkty z Ukrajiny zo 4 na 14 položiek, podľa ČT24.  Zákaz dovozu sa bude týkať produktov ako med, pšeničná múka, slad, trstinový a repný cukor, uvádza sa v správe.

7:00 Epická bitka medzi okupantom a ukrajinským dronom. V určitom okamihu to vyzerá, akoby neandertálec videl neznámu technológiu a začal do nej hádzať palicu.

6:30 Kazachstan v stredu oznámil, že na trest odňatia slobody odsúdil muža, ktorý bojoval na Ukrajine za ruskú súkromnú žoldniersku spoločnosť Vagnerova skupina. Podľa správy tlačovej agentúry AFP tento prípad svedčí o nespokojnosti Kazachstanu s vojnou na Ukrajine i jeho čoraz väčšom odklone od Moskvy.

6:25 Americký občan Paul Whelan, ktorý si v Rusku odpykáva trest odňatia slobody za špionáž, utrpel zranenia počas fyzického konfliktu s jedným z odsúdených. Incident sa odohral vo väznici IK-17 s prísnym režimom v Mordvianskej republike ležiacej na východe európskej časti Ruskej federácie.

6:00 Estónsko v stredu oznámilo, že je pripravené uzatvoriť svoju hranicu s Ruskom - krátko po tom, čo sa k podobnému kroku odhodlalo aj Fínsko. Tallinn sa odvolal na potenciálnu hrozbu zo strany svojho východného suseda, informuje správs agentúry AFP. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna uviedol, že situácia na hranici Ruska s Fínskom, kde sa v uplynulých týždňoch zvýšil počet migrantov bez dokumentov, je "do očí bijúci hybridný útok podniknutý Ruskom".

Vojenské akcie sa zintenzívnili

Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vyslaní na Ukrajinu nahlásili vojenskú aktivitu v blízkosti elektrárne na západe Ukrajiny, informoval v stredu generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Podľa agentúry DPA Grossi spresnil, že tím MAAE monitorujúci situáciu v jadrovej elektrárni Chmeľnyckyj v utorok večer v jej blízkosti zaznamenal výbuchy. Táto situácia trvala asi 20 minút.

"Včerajšia udalosť slúži ako pripomienka, že nesmieme zabúdať ani na ostatné jadrové zariadenia na Ukrajine, ktoré sú tiež potenciálne vystavené raketovým a iným útokom," upozornil Grossi. Pripomenul, že všetky jadrové zariadenia na Ukrajine zostávajú zraniteľné - priamo, ak by dostali zásah raketou, alebo nepriamo, ak sú do nich prerušené dodávky elektrickej energie či iných komodít. Upozornil, že výpadky v dodávkach elektriny predstavujú riziko pre chladiacu funkciu" reaktorov.

"Vojenské akcie sa zintenzívnili a naša stála expertná misia, ktorú máme v Záporoží a tiež v iných ukrajinských elektrárňach, zaznamenala nárast počtu útokov v okolí" elektrární, poznamenal Grossi s tým, že MAAE táto situácia veľmi znepokojuje."Jadrová bezpečnosť a bezpečnostná situácia na Ukrajine sú stále neisté," upozornil Grossi.

Dodávky elektriny

Pokiaľ ide o dodávky elektriny, prevádzkovateľ jadrových elektrární na Ukrajine - spoločnosť Enerhoatom - ešte v auguste ubezpečil, že elektrárne na územiach ovládaných vládou v Kyjeve budú do zimy plne funkčné. Ide o tri elektrárne s celkovo deviatimi reaktormi.

Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny, ktorá je najväčšia v krajine v Európe, je v rukách Ruska v podstate od začiatku invázie ruskej armády začiatkom roku 2022. Tento objekt   bol niekoľkokrát ostreľovaný a viackrát bol aj odpojený od elektrickej siete - ide o situáciu, ktorá vyvoláva obavy z veľkej jadrovej havárie. 

Viac o téme: VojnaRuskoNATOVladimir PutinUkrajinaEurópska úniaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu