Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragédia pri zoskoku padákom: Pilot odťal parašutistovi vo vzduchu hlavu, TAKÝTO dostal trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Pilot Alain C. (64) dostal zákaz lietania po tom, čo pri zoskoku parašutistu mu krídlom svojho lietadla sťal hlavu.

Nicolas Galy (†40) bol jedným z desiatich parašutistov na palube lietadla a jedným z dvoch pasažierov, ktorí v roku 2018 vyskočili z lietadla vo výške okolo 4300 metrov nad Bouloc-en-Quercy neďaleko Toulouse. Len o 20 sekúnd neskôr došlo k tragédii: Galy sa zrazil s jedným z krídel lietadla a náraz mu odťal hlavu.

archívne video

Na osemdesiatku si dopriala tandemový zoskok padákom (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Trestný súd teraz v Montaubane uznal pilota vinným zo zabitia z nedbanlivosti a odsúdil ho na podmienečný trest. Francúzske médiá informovali, že polovica tohto trestu bola podmienečne odložená.

Združenie škôl parašutizmu Midi-Pyrénées, pre ktoré Alain C. pracoval, dostalo pokutu 20-tisíc eur.

Pilot obviňuje parašutistu

Pilot súdu povedal, že incident bol tragédiou jeho života. Trval však na tom, že neurobil nič zlé a obvinil Galyho z odchýlky od jeho letovej dráhy.

Francúzsky denník Le Parisien informoval, že neexistuje žiadna dohoda o trase, ktorou by sa malo lietadlo po zoskoku vydať. Napriek tomu pilot povedal, že je presvedčený, že bol pred zoskokom v dostatočnej vzdialenosti od parašutistov, ale priznal, že „nemohli klesnúť veľmi nízko a mogli sa dostať do stretu s lietadlom“.

Ale trval na tom, že Galy, skúsený parašutista s 226 zoskokmi, "nenasledoval očakávaný kurz a nikdy na ňom nemal byť."

Na súde tiež vyšlo najavo, že Alain pilotoval lietadlo s neplatnou licenciou. Právnik príbuzných obete odsúdil počínanie pilota ako "veľmi neopatrné alebo nedbanlivé".

Viac o téme: HlavaLietadloNárazParašutista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu