Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragický pád lietadla smerujúceho na Istriu: Len dva dni pred tragédiou sa objavil na sociálnej sieti šialený inzerát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VIEDEŇ - V sobotu popoludní sa pri rakúskej obci Grünau im Almtal zrútilo malé lietadlo a na jeho palube zahynula celá posádka. Smerovalo z Česka do Chorvátska. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o let, ktorý len pár dní predtým inzeroval pilot na sociálnych sieťach. Jeho ponuka bola viac ako odvážna.

archívne video

Nehoda dvojmiestného lietadla v Petroviciach (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Podľa webu  Aviation Safety Network malo ísť o lietadlo typu Rockwell Commander, ktoré vyrážalo z českej Příbramy a malo namierené na chorvátsku Istriu, konkrétne do Puly. Ako píše idnes.cz, pilot vo štvrtok na sociálnych sieťach lákal potenciálnych zákazníkov s tým, že sa môžu pri pilotovaní striedať. Popis lietadla aj destinácie nasvedčujú tomu, že išlo práve o let, ktorý skončil tragicky.

„Odlet z Příbramy a návrat tiež tam. Lietadlo commander 112B, avionika pre lety každého počasia, autopilot. Všetko vysvetlím, podieľať sa na riadení stroja je povinnosť! Môžem zobrať maximálne troch pasažierov, letenka na hlavu 7 500 Kč pri obsadení celého lietadla. Celkovo vo vzduchu 2,5 hodiny, rátam, že bude medzipristátie, takže pri riadení sa vystrieda každý pasažier,“ píše sa v inzeráte.

Hľadanie obetí komplikoval terén

Trosky aj obete sa podarilo nájsť po štyroch hodinách v zasneženom lyžiarskom areáli, informovala  rakúska tlačová agentúra APA. Policajná hovorkyňa Barbara Riedlová uviedla, že vzhľadom na zimné podmienky boli pátracie a záchranné práce ťažké. Príčina nehody zatiaľ nie je známa, prípad vyšetruje hornorakúsky kriminálny úrad. Podľa Aviation Safety Network stroj, ktorý havaroval, mal nemeckú registráciu.

Obeťami sú dvaja muži a dve ženy

Obeťami leteckého nešťastia sú s nejväčšou pravdepodobnosťou Česi, v tlačovej správe to dnes uviedla hornorakúska polícia. Zároveň zdôraznila, že se totožnosť štyroch mŕtvych, dvoch mužov a dvoch žien, ešte stále overuje aj v spolupráci s českými úradmi. Štátne zastupiteľstvo vo Welse nariadilo pitvu.

Malé lietadlo vzlietlo z Příbrami a zrútilo sa pri zlom počasí na horu Kasberg v Hornom Rakúsku, zhruba 50 kilometrov od Linzu. Trosky stroja sa úrady pokúsia vyzdvihnúť v pondelok. Manažérka Letiska Příbram Klára Lieblová dnes pre ČTK uviedla, že vzhľadom k vážnosti celej udalosti aj s ohľadom na pozostalých nebudú vec komentovať.

Hornorakúska polícia informovala, že v okamžiku havárie panovali v oblasti zlé poveternostné podmienky, fúkal silný vietor, snežilo a bola zlá viditeľnosť. "To vedie k prepokladu, že pilot mohol stratiť kontrolu nad lietadlom," píše sa v tlačovej správe. Záchranná akcia musela byť dokonca pre zlé počasie nakrátko prerušená. Na strmých svahoch Kasbergu bola snehová pokrývka do výšky až 70 centimetrov. 

Český Ústav pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd (ÚZPLN) informácie o pádoch lietadiel z Česka v zahraničí dostáva zvyčajne s oneskorením jedného až dvoch dní, podľa závažnosti udalosti. Pre ČTK to uviedol referent pre zahraničnú spoluprácu a legislatívu ÚZPLN Stanislav Suchý. Na vyšetrovaní sa potom ústav podieľa podľa toho, aké požiadavky má zahraničné oznamujúce organizácie.

Viac o téme: PádLietadloRockwell Commander
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu