Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MIMORIADNY ONLINE Ruské delostrelecké útoky na Ukrajine pokračujú: Za posledných 24 hodín si vyžiadali niekoľko obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Najmenej päť ľudí zahynulo za posledných 24 hodín počas útokov ruského delostrelectva na juhu a východe Ukrajiny. Vo štvrtok to vyhlásili ukrajinské úrady. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 637

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 637 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok na Deň vďakyvzdania poďakoval Spojeným štátom za podporu. Podľa jeho slov boli vďaka "americkej pomoci a celosvetovému vodcovstvu zachránené milióny ukrajinských životov".

Zelenskyj na sociálnej sieti X na tradičný americký sviatok napísal: "V mene všetkých Ukrajincov Olena Zelenská a ja želáme všetkým Američanom šťastný Deň vďakyvzdania. Ďakujeme vám, obyvatelia Ameriky. Vieme, ako veľa vás úprimne sympatizuje s naším bojom a želá Ukrajine víťazstvo. Videli sme, koľkých z vás sa do hĺbky srdca dotkol protiprávny a nevyprovokovaný útok na Ukrajinu a vnímali ste to aj ako útok na vaše hodnoty."

20:27 Opravár AFU si všimol vlajku svojho rodného futbalového klubu Šachtar na jednej zo stien polorozpadnutej koksovne v Avdiivke a rozhodol sa vlajku zachrániť, aby ju vrátil klubu.

19:00 Rusko nasadilo počas neúspešných útokov pri Avdiivke 22. novembra niekoľko kolón obrnených vozidiel, pričom prišlo o takmer 80 % techniky.

18:20 Ruské útoky na Cherson zranili ženu a 2 deti.

17:05 Tím ukrajinských lekárov, zdravotných sestier, záchranárov a vodičov, MOAS, prevádzkuje núdzovú operáciu hneď vedľa lekárskej frontovej línie na Ukrajine.

16:40 Najmenej päť ľudí zahynulo za posledných 24 hodín počas útokov ruského delostrelectva na juhu a východe Ukrajiny. Vo štvrtok to vyhlásili ukrajinské úrady. Pri ostreľovaní obce Čornobajivka v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny prišli vo štvrtok o život tri osoby, vyhlásil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

16:32 Útok ruskej kazetovej munície na Chersonskú oblasť zabil 3 ľudí, 5 ďalších zranil.

16:12 Bývalého šéfa ukrajinského úradu na boj proti kybernetickému zločinu Jurijho Ščyhola prepustili pre podozrenie z korupcie z ďalšej funkcie. Súd zároveň rozhodol o jeho väzbe na dva mesiace. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská protikorupčná prokuratúra.

15:20 Vysokopostavený ruský politik Sergej Mironov vo štvrtok poprel správu, že si adoptoval malé dieťa, ktoré vlani uniesli zo sirotinca na Ukrajine.Informáciu o údajnej adopcii priniesla stanica BBC, ktorá citovala ukrajinské a ruské dokumenty. Tvrdila, že Mironov je uvedený na zázname o adopcii dvojročného dievčaťa, ktoré si v roku 2022 vzala jeho terajšia manželka.

15:02 Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg vyzval lídrov EÚ, aby nezvýhodňovali Ukrajinu pred krajinami západného Balkánu, pokiaľ ide o vstup do eurobloku. Uviedol to v rozhovore pre denník The Financial Times (FT)."Náš geostrategický seizmograf sa rozbieha oboma smermi," povedal Schallenberg. Podľa jeho slov by to bola "geostrategická katastrofa", keby sa Európska komisia (EK) pozerala na západný Balkán "cez lupu a na Ukrajinu cez ružové okuliare."

14:30 Lukašenko sa stretol s Putinom v Paláci nezávislosti v Minsku, kde sa bude konať summit CSTO.

13:50 Vojenský súd v ruskom meste Rostov nad Donom uznal vo štvrtok ukrajinského občana Dmitrija Holubeva za vinného z "medzinárodného terorizmu" a odsúdil ho na 18 rokov väzenia v kolónii s najvyšším stupňom stráženia. Holubev sa údajne v auguste 2022 okrem iného pokúsil vyhodiť do vzduchu budovu v ukrajinskom meste Melitopol, okupovanom ruskými silami, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

13:34 Ďalší ukrajinský kamionista zomrel pri blokáde poľských hraníc. Kamionista, 56-ročný muž, zomrel po takmer troch dňoch čakania na prekročenie hranice na poľskej strane, povedal pre Ukrinform Volodymyr Mychalevych, šéf mimovládnej organizácie International Automobile Carriers of Ukraine.

13:10 Krajiny EÚ vnímajú Rusko ako hrozbu číslo jeden pre európsku bezpečnosť a v dohľadnej dobe sa s ním pripravujú na vojnu, povedal český prezident Petr Pavel.

12:22 Rusko oznámilo vo štvrtok sprísnenie bezpečnostných opatrení v Murmanskej oblasti ležiacej na severe krajiny pri fínskych hraniciach. Došlo k tomu deň po tom, čo Helsinki ohlásili, že uzavrú všetky hraničné priechody s Ruskom s výnimkou jediného, a síce najsevernejšieho priechodu Raja-Jooseppi. Informuje agentúara AFP.

11:45 Putin dorazil na zasadnutie rady ODKB v Minsku.

11:05 O ďalšom postupe v súvislosti s dôsledkami zrušenia povoleniek pre ukrajinských dopravcov, vrátane prípadnej protestnej blokády hraničného priechodu Vyšné Nemecké, bude Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) rozhodovať v sobotu (25. 11.). Povedal jej predseda Stanislav Skala.

11:00 Na Ukrajine zadržali v stredu poslanca podozrivého z ponúkania úplatku za účelom získania finančných prostriedkov pre istú univerzitu. Oznámila to tamojšia prokuratúra, uvádza agentúra AFP.

10:50 Reportér ruskej televíznej stanice Rossija 24 Boris Maksudov vo štvrtok zomrel na následky zranení, ktoré utrpel počas dronového útoku na Ukrajine. Informuje agentúra AFP.

10:44 Ukrajina pracuje individuálne so všetkými krajinami, ktorých menšiny žijú na ukrajinskom území, keďže jej cieľom je splniť záväzky týkajúce sa vstupu do EÚ, ale nebude robiť „špeciálne výnimky“ pre svoju maďarskú menšinu, povedala podpredsedníčka vlády pre európsku integráciu Olha Stefanishyna v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu. 22. nov.

10:05 Ruský parlament schválil rozpočet na rok 2024, ktorý zvyšuje vojenské výdavky na viac ako jednu tretinu celkových vládnych výdavkov, informovalo 23. novembra ruské nezávislé médium Meduza.

9:24 Najvyššia rada Ukrajiny zablokovala návrh zákona o legalizácii liečebného konope.  Návrh má 882 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.

8:42 Ruské sily ostreľovali 22. novembra 11 komunít v oblasti Sumy, pričom v priebehu dňa vystrelili 17-krát, informovala vojenská správa oblasti Sumy. Zaznamenaných bolo najmenej 54 výbuchov.

8:20 Nočný Z-drift v Naberezhnye Chelne, v Rusku.

7:35 Za pokus o podpaľačský útok, ktorého terčom boli armádne odvodové centrá, odsúdili v stredu v Petrohrade 17-ročného stredoškoláka na šesť rokov odňatia slobody. Ako informovala agentúra DPA, súd mladíka uznal za vinného  z pokusu o terorizmus, ktorého sa dopustil 28. februára tohto roku,  keď smerom k budovám dvoch odvodových správ hodil zápalné fľaše. Jeho konanie nespôsobilo požiar ani žiadne materiálne škody a nedošlo ani k zraneniam či obetiam na životoch.

7:00 Politico: Viktor Orbán hrozí, že zablokuje všetku pomoc EÚ Ukrajine a vstup krajiny do únie.  Požaduje, aby lídri EÚ úplne prehodnotili svoju stratégiu podpory Kyjeva.

6:25 Vojenský súd v Petrohrade odsúdil na šesť rokov odňatia slobody 17-ročného gymnazistu Jegora Balazejkina, ktorého zistil vinným z pokusu o teroristický čin. Mladík sa podľa vyšetrovateľov pokúsil hodiť zápalné fľaše do vojenských odvodových stredísk, Molotove kokteily ale nevzplanuli. O rozsudku dnes informovali médiá, podľa denníka Novaja gazeta Európa sa tínedžerova obhajoba plánuje proti verdiktu odvolať.

6:00 Rusko poskytlo pomoc Severnej Kórei pri utorkovom vypustení vojenského špionážneho satelitu. Uviedla to vo štvrtok juhokórejská tajná služba NIS, podľa ktorej bola družica navedená na obežnú dráhu okolo Zeme, nie je však isté, či skutočne funguje, informuje agentúra AFP. 

Okamžité stiahnutie okupačných ruských vojsk

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak dnes na platforme Telegram reagoval na Putinov prejav slovami, že je to Rusko, kto "vyhladzuje" ukrajinské civilné obyvateľstvo a namiesto "premýšľania o ukončení tragédie na Ukrajine", by malo stiahnuť svoje invázne vojská z krajiny. "Jediným účinným riešením, ktoré je zatiaľ mimo Putinovho chápania, je okamžité stiahnutie okupačných ruských vojsk zo suverénneho územia iného štátu. Potom zasadnúť za stôl, prerokovať platby, kompenzácie a ďalšie právne dôsledky vojny, "napísal prezidentský poradca.

"Na summite som vyzval ruského prezidenta Putina, aby konflikt na Ukrajine ukončil a stiahol ruských vojakov, aby vojna konečne skončila," povedal dnes večer nemecký kancelár Olaf Scholz. Poznamenal, že na rokovaní sa pripojil spoločne s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, ktorá sa v Berlíne zúčastnila nemecko-talianskych vládnych konzultácií.

Putin sa predchádzajúcich dvoch summitov skupiny veľkých ekonomík G20, ktoré sa za osobnej účasti svetových štátnikov a ďalších vrcholných predstaviteľov konali v Indonézii a Indii, nezúčastnil; jeho miesto na nich zaujal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Ruský prezident musel účasť zrušiť kvôli zatykaču, ktorý na neho vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v súvislosti s úlohou ruského lídra pri odvedení ukrajinských detí do Ruska.

Rusko je pripravené

Putin dnes uviedol, že Rusko je pripravené spolupracovať v medzinárodných organizáciách, vrátane skupiny BRICS, ktorá zahŕňa Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku. Uviedol tiež, že Rusko poslalo prvé plavidlá do Afriky s bezplatnými zásielkami obilia. Ruský minister pôdohospodárstva Dmitrij Patrušev minulý týždeň povedal, že Rusko do konca roka dodá bezplatne do Afriky 200.000 ton pšenice a že prvé dve lode vezúce celkovo 50.000 ton pšenice už vyplávali z ruských prístavov smerom do Somálska a do Burkiny Faso.

Rusko pozastavilo svoju účasť v obilných dohodách, ktoré napriek vojne na Ukrajine umožňovali vývoz obilia a ďalších potravín z napadnutej krajiny a pomohli zabezpečiť potravinovú bezpečnosť vo svete. Ukrajina minulý týždeň informovala, že obilným koridorom, ktorý krajina vytvorila po júlovom odstúpení Ruska od obilných dohôd, preplávalo už vyše 150 lodí.

Putin vo svojom prejave spomenul aj minuloročné výbuchy na plynovodoch Nord Stream, ktoré označil za štátny terorizmus. Putinov hovorca Dmitrij Peskov tento mesiac vyhlásil, že sa objavuje čoraz viac známok ukrajinského podielu na poškodení plynovodov. Podľa agentúry TASS tak Peskov reagoval na článok amerického denníka The Washington Post, podľa ktorého zdrojov poškodenie koordinoval veliteľ ukrajinských špeciálnych síl.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu