Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Holandsku sa konajú predčasné parlamentné voľby: Patria medzi najnepredvídateľnejšie!

Predčasné parlamentné voľby v Holandsku Zobraziť galériu (2)
Predčasné parlamentné voľby v Holandsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - V Holandsku sa v stredu začalo hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách. Volebné miestnosti sa otvorili o 07.30 h SEČ. Hlasovanie sa skončí o 21.00 h SEČ, keď by mali byť zverejnené tzv. exit polly, informovala agentúra AFP.

Prebiehajúce parlamentné voľby označila AFP za najnepredvídateľnejšie v novodobých dejinách. To, čo robí tieto voľby veľmi nepredvídateľnými, je skutočnosť, že podľa prieskumov verejnej mienky z tohto týždňa sa až 70 percent voličov ešte nerozhodlo, komu odovzdá svoj hlas, informovala britská stanica BBC. Podľa agentúry Reuters sa predvolebná kampaň sústredila na tri témy: prisťahovalectvo, životná úroveň a zmena klímy.

Archívne video: Čaputová vidí priestor na rozšírenie spolupráce medzi Slovenskom a Holandskom

Čaputová vidí priestor na rozšírenie spolupráce medzi Slovenskom a Holandskom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

O priazeň voličov sa uchádza celkovo 26 politických strán, pričom v boji o získanie mandátov vedú - podľa prieskumov - štyri: okrem vládnucej liberálnej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) sú to centristická strana Nová spoločenská zmluva (NSC), ktorú len pred tromi mesiacmi založil 49-ročný Pieter Omtzigt, krajne pravicová Strana pre slobodu (PVV) protiislamského populistu Geerta Wildersa a aliancia Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL)
pod vedením bývalého komisára EÚ Fransa Timmermansa.

Predčasné parlamentné voľby v Holandsku
Zobraziť galériu (2)
Predčasné parlamentné voľby v Holandsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Väčšina voličov podporuje pravicovo orientované strany, ale podľa prieskumov si žiadna zo strán nemôže robiť vyhliadky na získanie viac ako 20 percent hlasov. V praxi to znamená, že Holandsko čakajú náročné koaličné rokovania a kompromisy. Vytvorenie vládnej koalície v Holandsku zvyčajne trvá niekoľko mesiacov: posledná koalícia sa formovala deväť mesiacov a vydržala menej ako dva roky.        

Stredopravá vláda odchádzajúceho premiéra Marka Rutteho sa v júli rozpadla pre nezhody v otázke, ako znížiť prílev žiadateľov o azyl do krajiny. Rutte, najdlhšie slúžiaci premiér krajiny, stratil popularitu a prisľúbil, že už nebude kandidovať. Šancu nahradiť ho majú podľa prieskumov verejnej mienky štyria kandidáti. Medzi nimi je aj Dilan Yešilgözová-Zegeriusová, ktorá vedie VVD. Táto imigrantka kurdského pôvodu z Turecka by sa tak mohla stať prvou ženou na poste holandského premiéra.

Viac o téme: HlasovanieParlamentné voľbyPredčasné voľbyHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu