Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Islande budujú hrádze na ochranu elektrárne pred sopečnou lávou

Sopka Etna
Sopka Etna (Zdroj: SITA/AP/Európska vesmírna agentúra )

REYKJAVÍK - Islandské úrady nasadili najväčší buldozér, aký majú k dispozícii, aby vybudoval hrádze na ochranu geotermálnej elektrárne na juhozápade ostrova pred možným sopečným výbuchom. Informuje správa agentúry DPA.

Buldozér s výkonom vyše 860 koní a vážiaci 104 tony do oblasti presunuli už vo štvrtok ráno. Jeho úlohou bude navŕšiť hrádze dlhé päť kilometrov, ktoré by mali ochrániť elektráreň Svartsengi v prípade vulkanickej erupcie pred prúdmi lávy.

Úrady v pondelok umožnili obyvateľom islandského mesta Grindavík, ktorí museli byť evakuovaní z domovov po stovkách otrasov, nakrátko sa vrátiť pre cennosti a rôzne ďalšie potrebné veci. Frekvencia otrasov vzbudzuje obavy z možného sopečného výbuchu.

Mesto má približne 4000 obyvateľov

Grindavík leží na juhozápadnom cípe Islandu na polostrove Reykjanes, približne 40 kilometrov juhozápadne od metropoly Rejkyjavík. Mesto má približne 4000 obyvateľov. V sobotu ho úrady evakuovali pre vysoký počet otrasov spôsobených pohybom magmy pod zemským povrchom. Na povrchu sa tiež otvorila trhlina dlhá približne 15 kilometrov. Otrasy pôdy môžu byť zároveň varovaním pred blížiacou sa vulkanickou erupciou.

Islandská meteorologická služba IMO medzičasom oznámila, že seizmická aktivita, ktorú vyvolal podpovrchový magmatický tunel, sa znížila, ale nebezpečenstvo erupcie naďalej pretrváva. "V tomto smere sme mimoriadne ostražití a počas minulých erupcií sme videli, že práve vtedy, keď táto [aktivita] klesá, sa blíži erupcia," citovala islandská televízia RUV vedúcu oddelenia IMO pre prírodné katastrofy Kristín Jónsdóttir.

Viac o téme: ElektráreňLávaHrádzaOchrana Island
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu