Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dovolenka sa zmenila na tragédiu: Hrozivé odhalenie päť rokov po smrti manželov v Egypte

Cooperovci zomreli počas dovolenky v Egypte. Zobraziť galériu (2)
Cooperovci zomreli počas dovolenky v Egypte. (Zdroj: Facebook/John and Susan Cooper)

HURGADA - Po viac ako piatich rokoch je záhada smrti vyriešená. Britský pár zomrel na dovolenke v Egypte v roku 2018. Egyptský generálny prokurátor vtedy obvinil zo smrti črevné baktérie. Teraz je to však jasné: obaja utrpeli otravu insekticídom.

Ide o výsledok súdneho vyšetrovania úmrtí, ako v piatok informovala tlačová agentúra PA zo súdu v anglickom Prestone.

archívne video

Polícia zverejnila autentické video: Takto sa stala tragédia, pri ktorej zomrel 14-ročný chlapec (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

John (†69) a Susan Cooperová (†63) boli v auguste 2018 na dovolenke v egyptskom plážovom letovisku Hurgada so svojou dcérou Kelly Ormerod, jej rodinou a priateľmi. Podľa Ormeroda boli jej rodičia zdraví a fit. Zrazu sa však títo dvaja sťažovali na zdravotné problémy a o niekoľko hodín neskôr boli mŕtvi.

Egyptský generálny prokurátor vtedy obvinil zo smrti dvojice črevné baktérie. Cestovná kancelária Thomas Cook potom presunul všetkých svojich hostí do iných ubytovacích zariadení.

O viac ako päť rokov neskôr výsledky vyšetrovania v Anglicku konečne odhalili skutočné okolnosti ich smrti: Cooperovci zomreli po tom, čo bola susedná hotelová izba ošetrená zmesou chemikálií pre ploštice.

Miestnosť, kde sa pesticíd používal, mala zamknuté spojovacie dvere do izby Cooperovcov. Toto bolo počas používania s chemikáliami utesnené lepiacou páskou. Napriek tomu sa výpary dostali do vedľajšej miestnosti.

Kelly Ormerod
Zobraziť galériu (2)
Kelly Ormerod  (Zdroj: profimedia.sk)

Zodpovedný súdny patológ Dr. James Adeley zistil, že rozprášenie pesticídu obsahujúceho dichlórmetán vo vedľajšej miestnosti viedlo k smrti páru. Nadýchali sa výparov z insekticídu a utrpeli otravu oxidom uhoľnatým.

Právnik rodiny podľa Daily Mail povedal: "Teraz je kľúčové, aby sme sa poučili, aby sa zabezpečilo, že sa takáto tragédia nebude opakovať."

Použitý pesticíd je v Spojenom kráľovstve a Európskej únii zakázaný od roku 2010, s výnimkou niekoľkých priemyselných použití. USA ho plánujú na budúci rok zakázať.

Viac o téme: DovolenkaOtravaEgyptHurgada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu