Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR vraj vybudovala najsilnejší jadrový arzenál na svete

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea vybudovala pod vedením vodcu Kim Čong-una "najsilnejší jadrový arzenál na svete", uviedol v pondelok severokórejský štátny denník Rodong sinmun. Predpokladá sa, že KĽDR v súčasnosti posilňuje svoj jadrový a raketový program a pokúsi sa o vypustenie špionážneho satelitu. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

"Vďaka sile revolučného priemyslu vládnucej Kórejskej strany práce sa jadrový arzenál krajiny mimoriadne posilnil a stabilne dosiahol najvyššiu úroveň na svete," uviedol redaktor Tong Thae-gwan, ktorý zohráva pre severokórejský režim propagandistickú úlohu. Predpokladá sa, že KĽDR je práve v záverečnej fáze príprav na tretí pokus o vypustenie špionážneho satelitu. Pokúšali sa o to už v máji a v auguste, oba pokusy však dopadli neúspešne. Pchjongjang po poslednom pokuse tvrdil, že tretie vypustenie satelitu uskutoční v októbri, k čomu však nedošlo.

Južná Kórea sa domnieva, že úspešnosť je teraz pravdepodobnejšia, najmä vzhľadom na pomoc od Ruska. Severná Kórea dodala podľa juhokórejskej tajnej služby Rusku viac ako milión delostreleckých nábojov a ďalšie zbrane pre vojnu Moskvy proti Ukrajine. Pchjongjang podľa nej dostal pomoc v oblasti satelitnej technológie. KĽDR zároveň v nedeľu vyhlásila 18. november za "deň raketového priemyslu", aby tak poukázala na minuloročné úspešné odpálenie medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM) Hwasong-17.

Viac o téme: Jadrový arzenálKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu