Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súd zrušil oslobodenie učiteľky, ktorá popierala vojnu na Ukrajine: Na súde urážala aj novinárov!

Martina Bednářová, učiteľka, ktorá popierala vojnu na Ukrajine
Martina Bednářová, učiteľka, ktorá popierala vojnu na Ukrajine (Zdroj: Profimedia.sk)

PRAHA - Odvolací súd dnes zrušil oslobodzujúci rozsudok nad učiteľkou Martinou Bednářovou, ktorá pri výučbe spochybňovala ruské vojnové zločiny na Ukrajine. Vec vrátil na ďalšie pojednávanie a skúmanie, či češtinárka nenaplnila skutkovú podstatu trestného činu popierania genocídy.

Bednářová pri odchode z rokovacej sály odmietla žiadosť o reakciu a novinárom povedala, že by to bolo "hádzanie perál sviniam". Základná škola Na Dlhom láne dala žene po vlaňajšom incidente výpoveď. "Máme za to, že súd sa nevyrovnal so všetkými aspektmi prípadu," zdôvodnila dnešné uznesenie predsedníčka senátu pražského mestského súdu Hana Chaloupková. Pripomenula, že podľa európskej judikatúry možno na učiteľov pozerať prísnejšou optikou, čo sa týka slobody prejavu a jej obmedzenia. "Učiteľ by mal mať vyššiu mieru zodpovednosti za to, čo verejne hovorí a najmä čo hovorí pred žiakmi," spomenula.

Noví poslanci zložili v pléne Národnej rady SR svoj sľub (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Téme Ruska a Ukrajiny sa Bednářová venovala na hodine slohu začiatkom apríla 2022, teda niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie. Podľa obžaloby sa v triede ôsmakov snažila ospravedlniť vojnové zločiny proti mieru tak, že zo strany Rusov ide o ospravedlniteľný spôsob riešenia situácie. Žiakom tvrdila, že v Kyjeve sa nič nedeje. Keď namietali, že v správach Českej televízie videli horiace mesto, povedala im, že verejnoprávna televízia je zaujatá. Uvádzala tiež, že ukrajinské nacistické skupiny na Donbase od roku 2014 systematicky likvidovali Rusov vrátane detí napríklad tým, že ich upaľovali a sťahovali zaživa z kože. Niektorí žiaci učiteľke oponovali a jej výklad si nahrali.

Bednářová vinu odmieta. Pri dnešnom zasadnutí nehovorila a nekomentovala ho ani následne. "Prepáčte, ale médiám, ktoré nie sú schopné dať dokopy pravdivý ani nadpis článku, nebudem dávať žiadne vyjadrenie," povedala žena, ktorá sa obhajuje okrem iného tým, že jej výroky zazneli pri hodine mediálnej gramotnosti. V minulosti tiež uviedla, že tému zvolila v súlade s pokynom ministerstva školstva. Na svojich výrokoch trvá, novinári podľa nej o situácii na Ukrajine klamali. Jej advokát Josef Kulhavý myslí, že vec vôbec nepatrí pred Trestný súd. "Trestné právo nie je liek, ktorým možno liečiť neduhy tejto spoločnosti," vyhlásil.

Obvodný súd pre Prahu 6 ženu tento rok v júni oslobodil s tým, že nespáchala trestný čin. Skonštatoval vtedy, že Bednářovú nemožno súdiť za názor, ktorý prejavila. Spomenul ústavne zaručenú slobodu slova, ktorá prevážila nad tým, že obžalovaná zvolila na ovplyvňovanie svojich žiakov nevhodné metódy. Podľa odvolacieho senátu však bude musieť obvodný súd prihliadať na skutočnosť, že obžalovaná sa skutku dopustila ako učiteľka v základnej škole a výroky predniesla v hodine povinného predmetu, ktorú žiaci nemohli opustiť. Bude potrebné skúmať celý kontext veci, teda dianie, ktoré predchádzalo vyhotoveniu nahrávky, aj následný vplyv na žiakov. Senát tiež zdôraznil, že Bednářová má vysokoškolské vzdelanie, ktoré zahŕňa aj to, akým spôsobom si získavať informácie.

Prokuratúra pre češtinárku pôvodne žiadala podmienečný trest a päťročný zákaz práce s deťmi. Teraz sa domáha vyslovenia viny s tým, že od uloženia trestu by bolo možné upustiť, ak by žena prejavila nad svojím skutkom ľútosť. "Vybočila z riadneho výkonu učiteľstva, relativizovala vojnovú agresiu a nepravdivé informácie vydávala za pravdivé," zhrnul prokurátor Aleš Cimbala, podľa ktorého posledné dva dôvody spadajú pod trestné konanie. Dodal, že výrok o vine by mal výchovný efekt. Trestný čin spácha podľa Trestného zákona človek, ktorý "verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť nacistické, komunistické alebo iné genocídium alebo nacistické, komunistické alebo iné zločiny proti ľudskosti alebo vojnové zločiny alebo zločiny proti mieru". Páchateľom hrozí odňatie slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Viac o téme: UčiteľkaRuskoPrahaČeská republikaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu