Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Si Ťin-pching tvrdí, že Čína má záujem o zlepšenie spolupráce s Egyptom

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína chce zlepšiť spoluprácu s Egyptom v snahe zlepšiť stabilitu na Blízkom východe. Povedal to vo štvrtok čínsky prezident Si Ťin-pching v rozhovore s egyptským premiérom Mustafom Madbúlím.

"Čína a Egypt sú dobrí priatelia, ktorí zdieľajú rovnaké ciele a navzájom si dôverujú, a dobrí partneri, ktorí ruka v ruke pracujú na rozvoji a spoločnej prosperite," citovala Siho čínska štátna televízia CCTV.Čínsky prezident na stretnutí v Pekingu skonštatoval, že "svet v súčasnosti zažíva rýchle zmeny, aké sme nezaznamenali už storočie".

Peking je podľa jeho slov ochotný spolupracovať s Káhirou na "spoločnej ochrane medzinárodnej spravodlivosti, ako aj spoločných záujmov rozvojových krajín".Čína a Egypt v uplynulom období posilnili svoje vzájomné vzťahy. 

       

Káhira navyše v auguste dostala pozvánku na vstup do zoskupenia BRICS. Podľa Siho to má vniesť nový impulz do spoluprácetohto ziskupenia.Blok rozvojových ekonomík BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika) na augustovom summite pozval do svojich radov šesť nových krajín: Argentínu, Egypt, Etiópiu, Irán, Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty (SAE)

Viac o téme: SpoluprácaČínaEgyptSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu