Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Trump šokoval svojimi vyjadreniami: Izraelského ministra nazval idiotom a vychválil teroristickú skupinu

Donald Trump si nebral servítku pred ústa.
Donald Trump si nebral servítku pred ústa. (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

WASHINGTON - Donald Trump sa nachádza v režime predvolebnej kampane a odhaľuje svoje myšlienky o vojne v Izraeli. Exprezident vyzerá zatrpknutý vzhľadom na svoje skúsenosti s izraelským premiérom Netanjahuom a nechová "lásku" ani k izraelskému ministrovi obrany. Na druhej strane chváli teroristickú skupinu.

Bývalý americký prezident Donald Trump na predvolebnom zhromaždení vo West Palm Beach označil teroristickú skupinu Hizballáh za „veľmi inteligentnú“. Na druhej strane označil izraelského ministra obrany Jo'ava Galanta za „idiota“.

Prílet vládneho špeciálu z Izraela (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Trump sa dozvedel, že ľudia z Bidenovej bezpečnosti povedali, že severný Izrael je najzraniteľnejším miestom. "Povedal som: Moment, Hizballáh je veľmi šikovný. Všetci sú veľmi múdri.´ Tlač nemá rada, keď to hovorím." Povedal to aj pred prezidentom Si Ťin-pchingom a Čínou. Za výroky ho na druhý deň pokarhala tlač.

Trump obvinil ministra obrany Galanta z útokov Hizballáhu. Izrael má ministra obrany, ktorý hovorí: "Dúfam, že na nás Hizballáh nezaútočí zo severu. A nasledujúce ráno Hizballáh zaútočil. Ak počúvate tohto idiota, musíte zaútočiť zo severu, pretože hovorí: ,To je naša slabá stránka´."

Trump ostro kritizoval Izrael za to, že sa nezúčastnil na atentáte na iránskeho generála Kásema Solejmáního. "Nikdy nezabudnem, že nás Bibi Netanjahu nechal v štichu. Bola to veľmi strašná vec." Netanjahu sa stále snažil „privlastniť si zásluhy“. Soleimani bol veliteľom iránskych síl Quds už roky predtým, ako bol zabitý pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Iraku v roku 2020. Trump vydal príkaz.

Exprezident tiež varoval pred rozširovaním vojny. V tajných službách sa za posledný týždeň nepodarilo veľa vecí, povedal Trump. Izrael to teraz musí vyriešiť sám, pretože bojuje proti potenciálne veľmi veľkej mocnosti. "Možno bojujú proti Iránu," povedal Trump. V rozhovore pre Fox News neskôr dodal, že Netanjahu a Izrael neboli pripravení na útok Hamasu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu