Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezident Pavel hovorí o posilnení zbrojenia v rámci NATO: Dve percentá HDP zrejme nebudú stačiť, nemôžeme sa spoliehať len na USA

Prezident českej republiky Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Prezident českej republiky Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA/WASHINGTON – Prezident Českej republiky Petr Pavel vidí budúcnosť svojej krajiny v NATO, na na druhej strane je názoru, že rovnako dôležitá je aj obrana európskeho kontinentu. Česko podľa neho prispeje k rozvoju v NATO tak, že sa prestane spoliehať na silu USA.

archívne video

Český prezident Petr Pavel na návšteve v Lešti: Je potešujúce vidieť fungovať projekt, ktorý vznikal v čase, keď som pôsobil ako predseda vojenského výboru NATO (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa českého prezidenta Petra Pavla by mali partnerské krajiny NATO v Európe posilniť európsky pilier a prestať sa spoliehať na to, že v prípade medzinárodného konfliktu, im príde na pomoc USA. Informuje o tom Politico.

"Dominantná úloha NATO ako poskytovateľa bezpečnosti už nesmie znamenať, že Európa zanedbáva svoje obranné záväzky," povedal Pavel pri slávnostnom otvorení nového akademického roka na College of Europe v belgických Bruggách. "Zníženie spoliehania sa na USA a rozvoj európskych strategických prostriedkov treba vnímať ako náš príspevok k nášmu transatlantickému partnerstvu. Je veľmi pravdepodobné, že budeme musieť ísť nad rámec 2 percent výdavkov na obranu," poznamenal.

Minimum, nie strop 

Pavel tak reagoval na júlový summit vo Vilniuse, kde sa spojenci dohodli na dvoch percentách pre obranu z celkového HDP krajiny. Podľa generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga by sa malo k tomuto cieľu pristupovať od podlahy, nie k stropu, teda dať minimálne toľko a nie najviac do dvoch percent HDP. "Potvrdzujeme, že v mnohých prípadoch budú potrebné výdavky nad 2 percentá HDP," uvádza sa v spoločnom komuniké. Politico však poukazuje, že asi len tretina spojencov NATO je schopná sa priblížiť k týmto výdavkom. 

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA)

Pavel vo svojom prejave podporil aj rozširovanie NATO, ktoré by sa nemalo odkladať do možného najvhodnejšieho bodu v budúcnosti, "keď budú kandidátske krajiny s nami už dokonale zladené". Okrem toho zdôraznil čoraz väčší vplyv Ruskej federácie v Afrike.

Viac o téme: ZbrojenieNATOPrahaJens StoltenbergČeská republikaPetr PavelPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu