Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Posledná záchrana: Kongres USA musel prerušiť dôležité hlasovanie, jeden z poslancov spustil požiarny alarm

Republikánsky poslanec Jamaal Bowman spúšťa v budove Kongresu USA požiarny alarm, aby oddialil dôležité hlasovanie Zobraziť galériu (2)
Republikánsky poslanec Jamaal Bowman spúšťa v budove Kongresu USA požiarny alarm, aby oddialil dôležité hlasovanie (Zdroj: Twitter/Kyle Becker )

WASHINGTON – V americkom kongrese sa odohrala jedna z najbizarnejších situácii v dejinách. V deň hlasovania o dočasnom rozpočte mal kongres zároveň hlasovať aj o dôvere kabinetu. Jeden z republikánov zobral situáciu do vlastných rúk a pokúsil sa toto hlasovanie oddialiť. Napokon ho vypočúvala aj polícia.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Člen Republikánskej strany v USA Jamaal Bowman sa pokúsil v Snemovni reprezentantov o nemožné. V sobotu 30. septembra chcel silou mocou oddialiť hlasovanie o rozpočte, ktorého súčasťou malo byť aj hlasovanie o dôvere kabinetu. Ako informuje Fox News, Bowman mal v budove Kongresu spustiť požiarny alarm. 

Kamerový záznam 

Republikánsky výbor médiám oznámil, že incident o spustení alarmu v deň dôležitého hlasovania sa naďalej vyšetruje. Bowman zrejme konal v krajnej núdzi, lebo v jeho neprospech hrá aj kamerový záznam, kde sa očividne snaží spustiť požiarny alarm. Na svoju obhajobu sa vyjadril nasledovne: "Svoje konanie ľutujem a ospravedlňujem sa za zmätok, ktorý som vykonal." Bowmana ešte v sobotu vypočúvala polícia priamo v Kapitole.  

Kritici na čele s demokratmi sú názoru, že išlo o bojkot hlasovania o dočasnom rozpočte, ktoré malo pokračovať hlasovaním o dôvere federálnej vlády. Náčelníčka štábu Sarah Iddrissuová ponúkla k celej situácii vysvetlenie. "Kongresman Bowman si neuvedomil, že svojím konaním spustí v budove Kapitolu poplach. Navyše to bolo v čase, keď sa malo konať dôležité hlasovanie. Kongresman ľutuje akýkoľvek zmätok, ktorý spôsobil svojím konaním," napísala Iddrissuová na sociálnej sieti X (predtým Twitter), 

Slovo proti slovu 

Podľa reportérky z Kapitolu Juliegrace Bufkinovej sa mal Bowman pred médiami vyjadriť, že si myslel, že po spustení alarmu sa otvoria dvere. "Len som sa snažil dostať do budovy. Dvere, ktoré bývajú zvyčajne otvorené, boli zavreté. Nechcel som spôsobiť žiadny zmätok. Nevedel som, že preruším celé hlasovanie. Alarm som chcel využiť len na to, aby mi otvoril dvere," snažil sa vysvetliť Bowman svoje konanie. 

Možná súvislosť

BBC píše, že požiarny alarm vyvolal evakuáciu celej budovy, ktorá trvala najmenej hodinu. Tento čas mali údajne republikáni využiť na dôkladnejšie preštudovanie materiálu o dočasnom rozpočte a rozhodnúť sa, či ho napokon podporia. Republikánsky poslanec Mike Lawler je však zhrozený. Vyjadril sa, že táto situácia je "absolútne poburujúca" a hraničí s protiprávnym konaním. "To, že by si ktorýkoľvek člen Kongresu myslel, že je vhodné spustiť požiarny alarm, aby sa pokúsil oddialiť prácu Kongresu, je viac ako hanebné. Pokiaľ to (Bowman) skutočne urobil, mal by zvážiť svoju rezignáciu," povedal Lawler. 

Posledná záchrana: Kongres USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Tasos Katopodis/Pool via AP)

Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy označil situáciu za "vážny incident" a uviedol, že Bowmanovo konanie by sa malo vyšetriť. "Tento čin by nemal skončiť bez trestu. Je to hanba," vyjadril svoje pobúrenie. Návrh zákona o dočasnom financovaní vlády sa napokon predĺžil do 17. novembra. Prezident Joe Biden ho schválil a podpísal ešte v sobotu 30. septembra niekoľko minút pred polnocou. Pokiaľ by sa Snemovňa reprezentantov nedokázala dohodnúť, oddialilo by to platy pre milióny zamestnancov a vojenského personálu. 

Viac o téme: HlasovanieUSAWashingtonKapitolSnemovňa reprezentantovJamaal BowmanPožiarny alarmDočasný rozpočet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu