Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Závislí na čínskom klamstve? Do Európskej únie dovážajú lacné biopalivo so zakázaným palmovým olejom!

Podozrivo lacné biopalivo z Činy obsahuje v EÚ zakázaný palmový olej
Podozrivo lacné biopalivo z Činy obsahuje v EÚ zakázaný palmový olej (Zdroj: Gettyimages, SITA)

BRUSEL – Európske firmy na výrobu biopalív sa čoraz častejšie dostávajú pod cenový tlak. Trh začali zaplavovať lacné alternatívy z Číny s biopalivami druhej generácie, ktoré stíhajú uspokojiť dopyt za podozrivo rekordne krátky čas.

Biopalivá, ktoré majú byť dôležitým základným nástrojom v boji so škodlivými emisiami oxidu uhličitého v sektore dopravy nie sú také ekologické ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Práve tie, ktoré by mali byť „pokročilé“, nazývané aj sekundárne biopalivá a pochádzajú z Číny, obsahujú zakázaný palmový olej. Napriek tomu dopyt po týchto biopalivách neustále rastie, uviedol Elmar Baumann z Nemeckej asociácie biopalív (VDB) pre nemecký denník Deutsche Welle.

Riziko nevyčerpania starých eurofondov kleslo z 815 na približne 100 mil. eur, poznamenal Ódor (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

„Dovoz z Číny sa v prvom polroku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom približne zdvojnásobil,“ povedal Baumann pre DW. Niektoré čísla hovoria o 40% a celkovom objeme 1,8 milióna ton. Európski výrobcovia tak nedokážu konkurovať ani cene ani objemu. Výkonný riaditeľ spoločnosti Verbio, ktorá je najväčším veľkovýrobcom bionafty, bioetanolu a biometánu v Európe upresnil, že návrh a výstavba modernej elektrárne na biopalivá trvá zvyčajne tri roky a vyžaduje si veľké investície do špecializovaných zariadení, masívne dodávky z Číny do Európy však prišli „z ničoho nič“.

Podozrenie, že by v prípade čínskych biopalív by mohlo ísť o podvod prezrádza nízka cena a deklarácia vysokej kvality. „Číňania ponúkajú biopalivá za polovičnú cenu, aj keď prepravné náklady tvoria 20% produktu. To nie je v poriadku,“ dodal generálny riaditeľ. Odborníci sa obávajú, že hlavnou zložkou ich biopalív je lacnejší palmový olej, ktorý sa preklasifikuje a pridá do zmesi. Ten v Európskej únii patrí medzi zakázané zložky biopalív.

Konkurencia z Číny s lacnými biopalivami však môže znamenať zatvorenie niektorých európskych výrobcov. „Situácia je taká vážna, že v súčasnosti jedenásť našich členských spoločností zastavilo výrobu a ďalších 10 zariadení pracuje výrazne pod úrovňou svojej bežnej produkcie a zvažujú krátkodobé pozastavenie výroby,“ uviedlo Obchodné združenie pre biopalivá v tlačovej správe. Problémom dokazovania zloženia pokročilých biopalív je fakt, že presné určenie suroviny, z ktorej bolo palivo vyrobené je možné iba v laboratóriu. Kontrola sa tak výlučne spolieha na dokumentáciu a požiadavky na certifikáciu Európska únia nenariaďuje. Podľa nemeckých odborníkov by bola namieste osobná kontrola výrobcov v Číne, no narážajú tu na problém so zákonom, kde náhodné kontroly nie sú povolené, obzvlášť pre návštevy alebo predstaviteľov zahraničných štátov.

Európske spoločnosti sa tak čoraz viac začínajú zaujímať, či moderné biopalivá z Číny sa skutočne vyrábajú z odpadu a zvyškových materiálov, alebo z niečoho iného. Palmový olej pochádza  z Malajzie a Indonézie a nemeckí odborníci tvrdia, že najväčšie dodávky končia práve v Čine, kde sa indonézska bionafta preklasifikuje a predáva sa do Európy. Pri mnohých čínskych výrobcoch bola už podaná žaloba na prokuratúre v nemeckom Bonne, no do konca júna sa nemeckej vláde ani Európskej úniii nepodarilo zozbierať dostatok dôkazov a docieliť prehodnotenie certifikácie biopalív. Nemeckí odborníci vrátane generálneho riaditeľa spoločnosti Verbio, Sautera, varujú, že táto forma „greenwashingu“ sa stáva čoraz bežnejšou aj v iných priemyselných odvetviach vrátane oceliarstva, výroby hliníka ale aj vodíka. „Čínske lode môžu byť plné zeleného vodíka, ktorý môže byť pokojne vyrobený z ruského plynu,“ dodal a vyslovil obavy o budúcnosť nemeckého priemyslu a čoraz väčšej závislosti na ázijskej veľmoci.

Viac o téme: BiopalivoEurópska úniaPalmový olej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu