Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty (24. septembra 2023)

Dym stúpa z budovy veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily v meste Sevastopol Zobraziť galériu (5)
Dym stúpa z budovy veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily v meste Sevastopol (Zdroj: TASR/AP/Crimean Telegram channel)

NEW YORK - Západné mocnosti svojou podporou Ukrajiny fakticky vstúpili do priameho boja proti Moskve, uviedol v sobotu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 577

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 577 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom prejave dnes pochválil nový americký obranný balík ako "historický".

20:19 Ukrajinské sily postupujú v blízkosti Melitopolu. Ukrajinská protiofenzíva pokračuje v operáciách v sektore Melitopolu, oznámil Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

18:28 Okupantovo auto bolo vyhodené do vzduchu v dočasne okupovanom Džankoji. Bomba vybuchla v blízkosti domu, v ktorom žije ruský vojak. Ruské médiá tvrdia, že nikto nebol zranený.

18:27 Ruské sily dnes zhodili dve letecké bomby na juhoukrajinské mesto Cherson, informoval guvernér Oleksandr Prokudin. Pri útoku bola zranená 49-ročná žena, uviedol gubernátor.

17.26 Nemecko poskytne Ukrajine 50 pozemných bezpilotných lietadiel. Drony by mali do krajiny doraziť čo najskôr, oznámilo nemecké ministerstvo obrany.

17:25 "Neznámi sabotéri" zaútočili v noci na dnes na vojenské objekty v ruských oblastiach Moskva a Kaluga, informovala ukrajinská vojenská rozviedka (HUR).

16:51 Počet zranených pri ruskom útoku na Kremenčuk 22. septembra stúpol na 55 ľudí vrátane šiestich detí, informoval dnes starosta mesta Vitalij Maleckij.

15:22 Poľsko pripravilo tranzitné koridory pre ukrajinské obilie, cez ktoré sa bude vyvážať "tam, kde je to potrebné", povedal poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre miestnu televíziu TVP1.

15:21 Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin zaviedol päťhodinový nočný zákaz výchádzania. Bude platiť od pondelka do piatka od 23.00 h do 04.00 h. Vyplýva to z vyhlášky zverejnenej v nedeľu, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

14:55 Ruský nálet zabil v meste Beryslav v Chersonskej oblasti jedného človeka a troch zranil, informoval na svojom kanáli Telegram gubernátor Oleksandr Prokudin. Pri samostatnom ruskom nálete zahynul 67-ročný muž v obci Lvove, uviedol Prokudin.

14:01 Ukrajinská armáda naďalej postupuje smerom na Záporožie a Novoprokopivku, - uvádzajú analytici ISW.

13:10 Ďalší štrajk v Kursku.

12:50 Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruských útokoch v Chersonskej a Záporožskej oblasti, oznámili tamojší gubernátori. Informuje správa televízie CNN a denníka The Guardian. V obci Beryslav v Chersonskej oblasti si ruský útok vyžiadal život jednej ženy, pričom zranenia utrpel aj policajt a ďalší dvaja ľudia, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Pri útoku boli zasiahnuté domy.

12:20 Republikánsky prezident USA Ron DeSantis v programe The Glenn Beck Programme uviedol, že je proti členstvu NATO v Ukrajine: "Nemyslím si, že členstvo v NATO je podľa mňa v našom záujme. Jediné, čo by nám umožnilo, by bolo pridať nám ďalšie záväzky, takže ak pridávate ďalšie záväzky, aké sú výhody, ktoré dostávame na oplátku?"

12:00 Druhá loď s ukrajinským obilím dorazila v nedeľu cez Čierne more do Turecka, vyplýva z údajov webovej stránky monitorujúcej námornú dopravu. Stalo sa tak aj napriek vyhrážkam Ruska, že takéto lode bude považovať za vojenský cieľ, informuje správa agentúry AFP.

11:35 Rusi napodobňujú výstavbu obranných zariadení v regióne Kursk.  Podľa údajov z leteckého prieskumu je väčšina tamojších hradísk prázdna a zarastená burinou. Všetci vojaci a vybavenie boli poslané na potlačenie ukrajinskej protiofenzívy.

11:00 Bieloruská útočná rota 79. leteckej útočnej brigády Ukrajiny potrebuje vašu pomoc! Útočná spoločnosť, ktorá momentálne bojuje v Doneckej oblasti, vyhlasuje zbierku na pokročilé bojové drony, batérie do nich a antény.

10:30 V Kursku zasiahol dron administratívnu budovu.Miestni obyvatelia hlásia silné výbuchy.

10:00 Miestny obyvateľ drží v ruke papier s nápisom "Krym je Ukrajina!" pred horiacou budovou ruskej Čiernomorskej flotily v okupovanom Sevastopole.

9:30 Protiofenzíva Ukrajiny bude pokračovať aj v zime. CNN to povedal veliteľ skupiny vojsk Tavria Oleksandr Tarnavskyy. Poznamenal, že počasie nebude mať vážny negatívny vplyv na protiofenzívu, pretože vojaci postupujú prevažne pešo, bez techniky.

8:45 Približne 3500 ruských mužov v odvodovom veku požiadalo v Nemecku o azyl od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine, prijatých však bolo iba 90 z nich, uviedlo v sobotu nemecké ministerstvo vnútra. Informovala o tom agentúra DPA.

8:20 Prezident Zelenskyy prišiel do Poľska .V Lubline prezident Ukrajiny odovzdal dvom poľským dobrovoľníkom štátne vyznamenania: "Som hrdý na to, že Ukrajina má také silné susedstvo. Chcem sa vám poďakovať. Chcem poďakovať všetkým Poliakom, všetkým ľuďom, ktorí od prvých dní otvorili svoje rodiny, svoje domovy, otvorili sa a pomohli," povedal.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu