Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Potýčky medzi migrantmi z Eritrey si v Tel Avive vyžiadali desiatky zranených

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

TEL AVIV - Najmenej 140 zranených si v sobotu vyžiadali potýčky medzi izraelskou políciou a migrantmi z Eritrey, ku ktorým došlo v izraelskom pobrežnom meste Tel Aviv. S odvolaním sa na zdroje izraelskej polície o tom informoval denník The Times of Israel (TOI).

Ako objasnil TOI, žiadatelia o azyl z Eritrey v Tel Avive protestovali pred eritrejským veľvyslanectvom proti vláde v Asmare, pričom sa však dostali do potýčok so stúpencami eritrejského režimu a následne i s izraelskou políciou, ktorá na mieste zasahovala po tom, ako demonštrácia prerástla do násilností. 

Potýčky medzi migrantmi z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

Zadržali 39 podozrivých osôb

Podľa izraelských médií je 14 zranených hospitalizovaných vo vážnom stave, ale ich životy nie sú v ohrození. Medzi zranenými sú  aj príslušníci bezpečnostných zložiek vrátane žien. Izraelská polícia počas svojho zásahu zadržala 39 podozrivých osôb. Po zásahu proti demonštrantom sa v uliciach Tel Avivu podarilo obnoviť poriadok. Policajné hliadky v meste však boli zosilnené.

Potýčky medzi migrantmi z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

Počas nepokojov došlo aj k pomerne veľkým materiálnym škodám:  protestujúci totiž prerazili policajné zábrany a rozbíjali okná policajných a iných áut, ako aj výklady blízkych obchodov, uviedol denník Haarec. Podľa týchto novín izraelské bezpečnostné zložky použili proti demonštrantom paralyzéry, obušky a ohlušujúce granáty. Zazneli aj varovné výstrely do vzduchu. Eritrejčania tvoria väčšinu z viac ako 30.000 afrických žiadateľov o azyl v Izraeli. Tvrdia, že do Izraela utekajú pred prenasledovaním vo svojej vlasti, známej - podľa TOI - ako "Severná Kórea Afriky".

Prezident vedie Eritreu od roku 1993

Prezident Isaias Afwerki (78) vedie Eritreu od roku 1993, keď sa ujal moci po tom, ako krajina získala nezávislosť od Etiópie v dlhej partizánskej vojne. V Eritrei sa ešte nekonali žiadne voľby, neexistujú slobodné médiá a vyžaduje sa výjazdové vízum a časovo neobmedzená vojenská služba sa vykonáva v podmienkach podobných otroctvu, poznamenala agentúra DPA. 

Potýčky medzi migrantmi z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

Eritrea - krajina v Africkom rohu - má aj veľmi negatívne hodnotenia v oblasti dodržiavania ľudských práv a žiadatelia o azyl z nej sa dokonca obávajú o svoje životy, ak by sa do svojej vlasti vrátili. Migranti, ktorí podporujú eritrejský režim, a teda im nehrozí prenasledovanie, teoreticky - podľa usmernení OSN - nemajú nárok na štatút utečenca. Izraelské orgány však nerobia rozdiely medzi žiadateľmi o azyl na základe ich politickej príslušnosti, objasnil TOI.

Viac o téme: ZraneniaMigrantiTel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu