Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Masívny výpadok elektriny v Keni prekročil 10 hodín: Minister dopravy sa ospravedlnil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAIROBI - Veľká časť Kene je aj v sobotu stále bez dodávok elektriny. Rozsiahly výpadok elektriny v piatok večer zatvoril na niekoľko hodín aj hlavné medzinárodné letisko v krajine a viedol k zriedkavému verejnému ospravedlneniu sa ministra vlády. Informuje agentúra AP

"Je mi naozaj ľúto, čo sa stalo," uviedol vo vyhlásení pred polnocou minister dopravy Kipchumba Murkomen. "Neexistuje žiadne ospravedlnenie, ktoré by stálo za úvahu, prečo je naše letisko v tme." Dodávateľská spoločnosť Kenya Power v krátkom vyhlásení oznámila "narušenie systému vedúce k strate veľkého množstva energie" pred 22.00 h v piatok. Okolo 3.00 h uviedla, že na medzinárodnom letisku v hlavnom meste Nairobi a v ďalších kritických oblastiach v regióne hlavného mesta bola obnovená dodávka elektriny. Inde výpadok elektriny presiahol hranicu 10 hodín.

archívne video Ceny elektriny by mohli v budúcom období vzrásť o 20%

Ceny elektriny by mohli v budúcom období vzrásť o 20% (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Cestovný ruch je dôležitou súčasťou ekonomiky

Cestovný ruch je dôležitou súčasťou kenskej ekonomiky a cestujúci zablokovaní na letisku zábery temného letiska zverejňovali na sociálnych sieťach. Správa letísk uviedla, že po celoštátnom výpadku elektriny sa nepodarilo spustiť záložný generátor obsluhujúci hlavný terminál.

Rozsiahly výpadok elektriny postihol veľkú časť krajiny len niekoľko týždňov predtým, ako kenská vláda organizuje prvý africký klimatický summit. Kľúčovou témou má byť energia. Keňa získava takmer všetku energiu z obnoviteľných zdrojov, no v krajine s viac ako 50 miliónmi obyvateľov zostáva problémom infraštruktúra a nehospodárne nakladanie.

Viac o téme: ElektrinaKeňaMinister dopravyVýpadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu