Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Situácia sa stupňuje: Nigerská junta dala po Francúzsku ultimátum aj USA, Nemecku a Nigérii

Nepokoje v Nigeri
Nepokoje v Nigeri (Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick)

NIAMEY - Nigerská junta, ktorá sa minulý mesiac ujala moci v krajine, dala v piatok francúzskemu veľvyslancovi Sylvainovi Ittému 48 hodín na to, aby opustil Niger. Informuje agentúra AFP.

Junta tento krok odôvodnila tým, že francúzsky veľvyslanec nereagoval na pozvanie na piatkové stretnutie od nigerského ministra zahraničných vecí, ako aj aktivitami francúzskej vlády, ktoré „sú v rozpore so záujmami Nigeru“.

Ultimátum už odmietla francúzska vláda

Ultimátum už odmietla francúzska vláda, ktorý neuznáva veliteľov junty ako legitímnych predstaviteľov moci. Nigerskí vojenskí lídri obviňujú Paríž z toho, že chce vojensky zasiahnuť v Nigeri a znovu dosadiť juntou zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma. 

Junta zároveň tvrdí, že Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré vopred varovalo pred možnou vojenskou intervenciou a na Niger uvalilo sankcie, je organizáciou napojenou na bývalú regionálnu koloniálnu mocnosť — Francúzsko. Niger zohráva kľúčovú úlohu v boj i západných krajín s džihádistami, ktorí terorizujú africký región Sahel od roku 2012. Francúzsko má preto v Nigeri približne 1500 vojakov.

Viac o téme: NepokojeUltimátumUSAFrancúzskoNigerská junta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu