Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dnešok je pre Kambodžu historický deň: Parlament potvrdil Huna Maneta vo funkcii premiéra

Hun Manet
Hun Manet (Zdroj: SITA/AP/Heng Sinith)

PHNOM PENH - Kambodžský parlament v utorok vyslovil dôveru novému premiérovi Hunovi Manetovi, synovi dlhoročného premiéra Huna Sena. Uzavrel tým prenos moci po júlových parlamentných voľbách. Informuje správa agentúry AFP.

Hun Manet bol zvolený jednohlasne, oznámil poslanec Heng Samrin, ktorý predsedal zasadnutiu parlamentu. "Dnešok je pre Kambodžu historický deň," povedal Hun Manet v parlamente po hlasovaní.

archívne video Kambodža - pre turistov stále neobjavená destinácia

Kambodža - pre turistov stále neobjavená destinácia

Cieľom je vytvoriť prosperujúcu krajinu

Nová vláda sa podľa jeho slov bude zameriavať na posilnenie hospodárstva s cieľom vytvoriť prosperujúcu krajinu, zlepšenie živobytia a zmeny v oblasti klímy. Členmi vlády sú viacerí príbuzní nového premiéra a deti spojencov jeho otca. Hun Sen bol premiérom od roku 1985.

Hun Senova strana získala vo voľbách 120 zo 125 kresiel; dlhoročný premiér však prenechal vládnutie svojmu synovi. Podľa USA, OSN a Európskej únie voľby neboli slobodné ani spravodlivé. Hun Sen niekoľko dní po víťazstve oznámil, že odstupuje a moc prenecháva synovi. Kráľ Kambodže Norodom Sihamoni 7. augusta po žiadosti expremiéra vydal výnos o tom, že vymenoval Hun Maneta za premiéra. Kráľova úloha je prevažne symbolická a nového premiéra musel potvrdiť parlament.

Viac o téme: VoľbyParlamentKambodža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu