Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Saudskej Arábii popravili Američana: Údajne mal zavraždiť svojho otca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DUBAJ — V Saudskej Arábii v stredu popravili amerického občana, ktorý bol odsúdený za zabitie svojho otca. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že popraveným je Bishoy Sharif Naji Naseef, ktorý svojho otca — pôvodom z Egypta — zbil a potom uškrtil. Podľa ministerstva Naseef, ktorý bol drogovo závislý, telo svojho otca po vražde zohavil a pred zatknutím sa pokúsil zabiť ďalšiu osobu. Vo vyhlásené ministerstva sa neuvádza, akým spôsobom bol Naseef popravený. Saudská Arábia však zvyčajne vykonáva trest smrti odseknutím hlavy.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Vedant Patel vo Washingtone potvrdil, že rezort diplomacie má základné informácie o tomto prípade a monitoruje situáciu, ale "nemá k dispozícii podrobnosti". Dodal, že predstaviteľ amerického konzulátu navštívil odsúdeného v júli. Podľa organizácií Reprieve a ESOHR (Európska saudskoarabská organizácia pre ľudské práva) od roku 2015 v Saudskej Arábii popravili viac ako 1000 ľudí. V tomto roku na trón nastúpil kráľ Salmán, aj keď v kráľovstve fakticky vládne jeho syn Muhammad. Z bilancie agentúry AFP vypracovanej na základe oficiálnych oznámení vyplýva, že tento rok v Saudskej Arábii popravili už 91 ľudí odsúdených na smrť.

Saudská Arábia je pravidelne terčom kritiky

Za celý rok 2022 bolo vykonaných 147 popráv, čo je viac ako dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku. V marci 2022 vyvolal veľké pobúrenie prípad, keď bolo v jediný deň vykonaných 81 popráv ľudí odsúdených za terorizmus. Saudská Arábia je pravidelne terčom kritiky medzinárodných mimovládnych organizácií, ktoré ju obviňujú z porušovania ľudských práv. Podľa štatistiky Amnesty International za rok 2022 sa Saudská Arábia v rebríčku krajín s najvyšším počtom vykonaných trestov smrti zaradila na tretie miesto za Čínu a Irán.

Viac o téme: VraždaZabitiePopravaSaudská ArábiaAmeričanOtec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu