Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fúúúj, chodia v tom po meste a potom sa hodia do vody: Je to nehygienické, nechceme ich tu, hromžia Taliani

Plavky burkini vyrobené špeciálne pre moslimky. Na európskych plážach je s tým očividne problém
Plavky burkini vyrobené špeciálne pre moslimky. Na európskych plážach je s tým očividne problém (Zdroj: Twitter/fernandoribera)

TERST – Na pláži v severnej časti Talianska vznikol menší konflikt medzi domácimi Taliankami a moslimskými turistkami. Problém bol podľa domácich v tom, že moslimky chceli vstúpiť do mora takmer celkom zahalené, resp. sa neprezliekli. Talianky po nich začali kričať, že oblečené do vody nesmú.

Na pláži v severotalianskom Terste zabránili ženy v kúpaní skupine moslimiek, ktoré chceli ísť do vody oblečené, v súlade s pravidlami svojej viery. Niektoré Talianky na zahalené ženy kričali, že takto nesmú ísť do vody. Iné ženy v plavkách sa ale naopak moslimiek zastali s tým, že ústava zaručuje slobodu vyznania a že sa teda môžu kúpať, v čom chcú. Informovala o tom agentúra ANSA.

Boli to plavky 

Incident sa stal na pláži zvanej Pedocin v Terste na severovýchode Talianska. Táto pláž je jedinou v Európe, kde je oddelené kúpanie pre ženy a mužov, a to bielym múrom. Informuje o tom Metropolitano. Tá bola postavená koncom 19. storočia, aby sa zabránilo "neslušnému správaniu".

"Problém nie je v tom, že sa idú kúpať oblečené, ale že v tom oblečení chodia po meste. Je to nehygienické," citoval denník Il Messaggero jednu zo žien na pláži. Moslimky mali na sebe tzv. burkiny, teda plavky zakrývajúce telo vrátane hlavy. Neboli teda v oblečené tak, ako chodia po meste.

Iné ženy na pláži v tradičných dvojdielnych plavkách sa moslimiek zastali. "Je to ústavné právo kúpať sa, v čom chcú," uviedla jedna z nich. V spore musela zasiahnuť dokonca ochranka pláže. Podľa nej ale pravidlá pláže nehovoria, v čom sa tam majú ľudia kúpať.

Diskriminácia 

Minulý mesiac vzbudila pozornosť miestnych médií starostka talianskeho letoviska Monfalcone, Anna Maria Cisintová, ktorá označila za "neprijateľné", aby sa moslimky chodili do mora kúpať zahalené. "Tí, ktorí pochádzajú z iného prostredia, než je to naše, majú povinnosť rešpektovať pravidlá a zvyky platné v talianskom a miestnom kontexte. Nie je možné akceptovať 'islamizáciu' nášho územia," uviedla Cisintová, ktorá je členkou krajne pravicovej Ligy v talianskej koalícii.

Taliani pokladajú tento názor za smiešny a priam diskriminačny voči inej kultúre. Okrem iného poukázali napríklad na surfistov, ktorých overall tiež zakrýva celé telo. Potápači sú na tom podobne. 

Vo Francúzsku to zrušili

Kúpanie v burkinách na stredomorských plážach riešili vo Francúzsku už v roku 2016. Niektoré mestá, ako napríklad Nice či Cannes, vydali zákaz nosenia burkin na plážach. Súd ale neskôr tieto zákazy zrušil.

Viac o téme: DovolenkaMoreKúpanieMoslimkyNáboženstvoZahalenéTalianskoTerst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu