Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Sýrii zomrel vodca Islamského štátu: Zahynul pri priamej potýčke

Boje po útoku na väznicu v Sýrii
Boje po útoku na väznicu v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

BEJRÚT - Pri potýčkach medzi džihádistickými skupinami na severozápade Sýrie zahynul vodca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Husajn Husajní Kurajší. Oznámila to vo štvrtok IS spolu s menom nového vodcu, informuje agentúra AFP.

Kurajší zahynul pri priamej potýčke s džihádistickou skupinou Tahrír al-Šám v provincii Idlib, uviedol hovorca IS na sociálnej sieti Telegram. Nešpecifikoval, kedy presne líder extrémistickej skupiny zomrel. Zároveň oznámil meno nového, v poradí už piateho vodcu - abú Hafsan Hášimí Kurajší. IS vyhlásil v júni 2014 kalifát po dobytí rozsiahleho územia v Sýrii a Iraku. Pod vlnou novej ofenzívy sa však tento samozvaný kalifát o niekoľko rokov rozpadol.

IS bol v Iraku porazený v roku 2017 a v Sýrii dva roky neskôr, no bunky tejto organizácie stále podnikajú útoky v oboch týchto krajinách, uvádza AFP. Smrť predchádzajúceho vodcu abú Hasana Hášimího Kurajšího oznámil IS vlani v novembri. Jeho predchodca abú Ibráhím Hášimí Kurajší zomrel vlani vo februári pri zásahu USA v provincii Idlib. Prvý vodca kalifátu IS abú Bakr Baghdádí bol taktiež zabitý v provincii Idlib v októbri v roku 2019.

Viac o téme: ZrážkaSýriaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu